Stijn Baeckens van Pardoes in het leesbos. © Dirk Vertommen

Vernieuwde Pardoes wil meer zijn dan een kinderboekhandel: “Het is een echt belevingscentrum geworden”

Mechelen -

In het voormalige stationsgebouw aan het station Mechelen-Nekkerspoel heropent dit weekend kinderboekhandel Pardoes. De voorbije weken werd de winkel volledig onder handen genomen. Het resultaat is een belevingscentrum waar kinderen niet alleen boeken kunnen kopen, maar zich ook op allerlei manieren kunnen uitleven.

Stijn Van de Sande

In februari verhuisde de bekende kinderboekhandel Pardoes van de IJzerenleen in het centrum van Mechelen naar het voormalige stationsgebouw van Nekkerspoel. “We wilden van het oude stationsgebouw eerst een evenementenlocatie maken, maar al snel bleek Pardoes ook op deze locatie succesvol. Daarom beslisten we om de winkel hier onder te brengen en er een echt belevingscentrum van te maken”, zegt Stijn Baeckens.

Want Pardoes is meer dan zomaar een boekenwinkel. De afgelopen zes weken sloot de winkel de deuren voor een grondige make-over. “We deelden de winkel in verschillende leeftijdszones in”, klinkt het. “Op twaalf plaatsen kwamen belevingspunten. Een van de grote blikvangers is onze Pardoeshut die plaats biedt aan veertig kindjes. We creëerden ook een leesbos met grote beren en een boom vol verwijzingen naar boeken en verhalen. Voor de iets oudere kinderen kwam er dan weer een young adult-cave.”

Voor iets oudere kinderen is er de young adult-cave. © Dirk Vertommen

De belevingspunten zijn een combinatie van analoge en digitale installaties. “We willen de digitale nieuwigheden omarmen”, zegt Baeckens. “Zo is er de boekenscanner. Kindjes die een boek door de scanner laten gaan, krijgen een animatie te zien. Bijvoorbeeld van een dinosaurus die de pagina’s verslindt. Nadien komt het boek, inclusief de snippers, weer uit de scanner. We werken ook aan een greenscreen waardoor we foto’s van kinderen kunnen verwerken in boekcovers.”

Uniek in Europa

Door de evolutie van een boekenwinkel naar een echt belevingscentrum is Pardoes uniek in de Benelux en wellicht zelfs in Europa. “Toen we aan dit project begonnen, wilden we de boekhandel van de toekomst realiseren”, klinkt het. “De eerste reacties zijn heel erg positief, dat doet ons deugd. Maar we hopen vooral dat de kinderen, de ouders en de grootouders het even mooi en leuk vinden. Dat is het belangrijkst.”

Eén van de blikvangers in de vernieuwde winkel is ongetwijfeld de Pardoeshut. © Dirk Vertommen

Jonge boekenwurmen kunnen dit weekend voor het eerst kennis maken met de vernieuwde winkel, die zesduizend verschillende producten telt. “We plannen een heleboel activiteiten”, zegt Baeckens. “Zo komen er tientallen auteurs en figuren op bezoek. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Suske & Wiske en Geronimo Stilton, maar ook aan Luc Descamps, Laura Janssens van ‘Niet nu Laura’ en Hanne Luyten. Wie meteen iets koopt in de winkel, ontvangt een bon voor een gratis wafel en chocolademelk.”

De opening van de vernieuwde winkel wil niet zeggen dat ze vanaf nu stilzitten bij Pardoes. “We hebben nog heel wat plannen. We willen klassen en scholen uitnodigen en tal van activiteiten organiseren. Op ons terras kunnen we ook evenementen houden en we willen graag een ingang realiseren vlak bij perron 1 van het station Mechelen-Nekkerspoel. Zo kunnen kinderen meteen vanuit de trein de winkel binnenwandelen.”

De vernieuwde kinderboekhandel Pardoes is open van maandag tot en met zaterdag van 10u tot 18u en op zondag van 10 tot 17u. Op feestdagen is de winkel gesloten.

De Pardoeshut. © Dirk Vertommen

www.boekhandelpardoes.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Handelaars en horeca Mechelen