De rechtbank in Turnhout. © Bart Van den Langenbergh

Twintiger onder invloed van aanstekergas valt vrouwen lastig: “Hij bevredigde zichzelf in het midden van de straat”

Turnhout, Herentals -

Twee vrouwen beleefden eerder dit jaar de schrik van hun leven toen de 21-jarige A.W. in Turnhout hun pad kruiste. De jongeman uit Herentals, die onder invloed van verdovende middelen was, toonde zijn geslachtsdeel en begon zichzelf te bevredigen. Hij riskeert een gevangenisstraf van twee jaar.

Bart Van den Langenbergh

A.W. uit Herentals stond vrijdag terecht voor een reeks van feiten, gaande van een fietsdiefstal over het bezit van verdovende middelen tot zedenfeiten.

Nadat hij gas uit een aansteker had opgesnoven, viel hij in juli in Turnhout twee vrouwen lastig. Een van hen stelde zich burgerlijke partij en vroeg een schadevergoeding van 500 euro. “Op 22 juli van dit jaar was ze met haar hond aan het wandelen toen ze W. op een bankje zag zitten”, zei meester Petra Willems, de advocate van de 19-jarige vrouw. “De man was gas aan het inhaleren en sprak haar aan. Daarna toonde hij zijn geslachtsdeel en begon hij te masturberen. Mijn cliënte had veel schrik en is naar huis gelopen. Ze heeft nog altijd schrik ’s avonds en neemt voortaan een andere weg als ze gaat wandelen.” Enkele dagen voordien viel hij een andere vrouw op een gelijkaardige manier lastig door midden op straat zichzelf te bevredigen.

Problematisch drugsgebruik

Het Openbaar Ministerie vroeg om de twintiger te veroordelen tot een effectieve celstraf van twee jaar. “Zijn drugsproblematiek vormt de rode draad in zijn leven”, stelde de procureur. “In december 2021 belde zijn stiefvader al de politie omdat de beklaagde het gezin terroriseerde door zijn drugsgebruik. Wat later sloeg hij met zijn vuist op het hoofd van zijn stiefvader. Daarnaast pleegde hij ook een fietsdiefstal, vernielde hij een spiegel van een dienstvoertuig van de politie Neteland en was hij in het bezit van drie zakjes cannabis. Dat aanstekergas steeg bijzonder hard naar zijn hoofd. De man kampt al sinds zijn veertiende met een drugsverslaving. Er zijn al allerlei maatregelen genomen, maar op een bepaald moment stopt het.”

Voorwaarden geschonden

De rechtbank dreigt ook eerder opgelegde probatiemaatregelen te herroepen omdat hij zijn voorwaarden niet had nageleefd. “Hij is hervallen in problematisch middelengebruik. Een langdurige opname is aangewezen”, luidde het nog bij het parket.

A.W. was vrijdag zonder advocaat aanwezig op de correctionele rechtbank in Turnhout. “Ik ben gestopt met het snuiven van gas en heb mijn middelengebruik onder controle”, beweerde hij. “Intussen heb ik ook mijn eigen fiets aangeschaft.”

De rechtbank houdt de zaak in beraad tot 23 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners