Ook het nieuwe ontmoetingscentrum ‘t Gelijkvloers in de Welzijnscampus is een van de warmteplekken waar de temperatuur deze winter niét omlaag gaat. — © RR
Thuis te koud? Warm op in een van de stadsgebouwen
Het Geelse stadsbestuur doopt een aantal eigen gebouwen en ontmoetingsruimtes deze winter om tot warmteplekken. Daar kan ieder die dat wil rustig ‘opwarmen’ terwijl die thuis zelf op verwarmingskosten bespaart.
Mensen hebben hun verwarming massaal een graadje lager gezet op bijvoorbeeld 19 graden Celsius, om zo op peperdure energie te besparen. Maar experts vragen zich af hoe lang we dit mooie voornemen kunnen volhouden. Want met de uitzonderlijk zachte temperaturen van deze herfst merken we dat graadje verschil momenteel amper. Wat zodra de winter keihard toeslaat? Dan zou wel eens kunnen blijken dat 19 graden toch net wat te kil aanvoelt om comfortabel te kunnen zijn.
Het stadsbestuur van Geel springt dan in de bres. De bibliotheek, lokaal dienstencentrum Luysterbos, woonzorgcentrum Wedbos, ontmoetingsruimte ’t Gelijkvloers en buurtcentrum den alleman doen deze winter dienst als warmteplek. Ook in de ontmoetingscentra in deeldorpen Oosterlo en Winkelomheide en woonzorgcentrum Klein Veldekens in het centrum is iedereen welkom voor een gezellige babbel of een warme ontmoeting. De warmteplekken zijn herkenbaar aan de raamsticker.
Zonder verplichtingen
“Sommige mensen kwamen sowieso al moeilijk rond, laat staan nu met de huidige energieprijzen”, zegt schepen van Sociaal Beleid Griet Smaers (CD&V). “We willen onze kwetsbare inwoners dan ook een plek bieden om op te warmen terwijl ze thuis energie kunnen besparen. Je kunt in de warmteplekken gewoon ‘zijn’, maar evengoed een gezellig praatje maken. Geel wil een warme stad zijn voor iedereen, en dat kun je nu wel letterlijk nemen.”
Je heil zoeken in een van de warmteplekken is vrijblijvend, je bent nergens verplicht om iets te drinken, terwijl je er wel van alle faciliteiten of dienstverlening gebruik kan maken. Zo kan je op veel plaatsen gratis de krant lezen of werken op openbare computers. En wie toch wat wil consumeren, vindt op veel plekken warme en koude dranken die, afhankelijk van de locatie, aan democratische prijzen of zelf gratis worden aangeboden.
Besparen op verlichting
Maar is het op die warmteplekken dan echt warm? Ging de stad ook niet op de (energie)centjes letten? “In de stedelijke gebouwen verlagen we de temperatuur inderdaad naar 19 graden Celsius, in de sportinfrastructuur zelfs naar 17 graden Celsius. Maar in de warmteplekken laten we de verwarming gewoon op de oorspronkelijke temperatuur aanstaan. Andere besparingsmaatregelen die we treffen, hebben te maken met verlichting. We doven de openbare verlichting en kerstverlichting tussen 23u ’s avonds en 5u ’s ochtends, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht. De buitenverlichting van stedelijke gebouwen gaat deze winter gewoon niet aan.”
Let op: de verschillende warmteplekken hebben sterk uiteenlopende openingsuren.
Hoofdpunten
“Waarom krijgen ze zo’n lichte straf?” Wij beantwoorden de vragen na heisa rond proces-Reuzegom
CD&V-voorzitter Mahdi neemt het in Tiktok-video op voor Acid, Peter De Roover verbijsterd: “Ik kan dit niet geloven”
Antwerps restaurant overspoeld door negatieve recensies na ‘Reuzegom-video’ van Acid, advocaat stelt YouTuber in gebreke
Van Quickenborne na Reuzegom-filmpje van influencer Acid: “Laat je niet laten verleiden tot Tiktok-justitie”
MEER OVER Blikvangers Kempen
Ex van Metejoor lanceert samen met boezemvriendin Kempense kledinglijn : “Misschien wil Joris weleens met onze kleren poseren?”
Felle reacties op verkeersvisie burgemeester Van Olmen, van ‘groot gelijk’ tot ‘politieke marketing’
PFAS aangetroffen op bedrijfsterrein Ravago: omwonenden mogen geen putwater meer gebruiken
Kempenaar gooit ieder jaar 18 kilo voedsel weg: veel beter dan Vlaams gemiddelde van 34 kilo, of twee volle winkelkarren