De deelnemende werken werden verzameld in de Typistenzaal op Turnova. © RR

Beeldhouwwerken Mark Macken 2022 te gast in Typistenzaal

Turnhout -

Een onafhankelijke jury heeft de tiende Mark Macken Prijs voor Beeldhouwkunst toegekend aan Double King van Ged Proost. De 38 deelnemende werken staan tentoongesteld in de beschermde Typistenzaal van de Turnhoutse academie.

De Stichting Mark Macken vzw werd opgericht in 1978 ter nagedachtenis van de gelijknamige beeldhouwer en directeur van het Nationaal Hoger Instituut en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Rond de tweejaarlijkse Biënnales van Middelheim reikten zij hun nationale Prijs voor Beeldhouwkunst uit.

In 1999 werd het initiatief overgenomen door de vzw Artos. Zij reiken dit jaar voor de tiende maal de prijs voor jonge beeldhouwers uit. De 38 deelnemende werken werden verzameld in de Typistenzaal van de voormalige drukkerij Brepols. Die werd ondertussen opgenomen in de nieuwe wijk Turnova en gerenoveerd. Het monument wordt nu gebruikt door de stedelijke academies.

Een jury bestaande uit vier galeriehouders en beeldhouwer Florian Tomballe koos Double King van Ged Proost als laureaat. “Dit werk biedt zin om meer van deze kunstenaar te zien en laat tegelijk ruimte aan de toeschouwer. Het bevat allerhande inhoudelijke verwijzingen naar de klassieken en naar Afrikaanse kunst.” Eervolle vermeldingen waren er voor Benjamin Volckaerts en Sigurros G. Björnsdottir. (woad)

www.artos-vzw.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners