©  REUTERS

©  REUTERS

©  REUTERS

1 / 3
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Senegal telt Qatar uit: WK zit er zo goed als op voor gastland

Gastland Qatar is al zo goed als uitgeschakeld op het WK. Na de eerdere nederlaag in de openingsmatch tegen Ecuador volgde vrijdagmiddag opnieuw een logisch 1-3-verlies tegen Senegal.

Wim Conings

Sleutelmoment: een kwartier voor tijd lijkt Qatar met de aansluitingstreffer terug in de match te komen, maar enkele minuten later doet invaller Dieng de deur al dicht met de 1-3.

Man van de Match: Scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz floot een vlekkeloze wedstrijd en had zelfs het lef (terecht) geen penalty toe te kennen voor Qatar nadat Afif wel heel gretig op zoek ging naar een elfmeter.

Hem gaan we ook onthouden: Meshaal Barsham. De broer van drievoudig wereldkampioen hoogspringen Mutaz Essa Barshim kreeg zijn kans in doel bij Qatar nadat eerste doelman Saad Al Sheeb in de openingsmatch de mist was ingegaan, maar maakte er zo mogelijk een nog groter potje van.

Uit de openingsmatch tegen Ecuador was al gebleken dat gastland Qatar niet meteen de best voetballende ploeg van dit wereldkampioenschap had, en het vervolg tegen Senegal vrijdagmiddag was niet veel beter. Vooral doelman Meshaal Barsham, die een bekende broer heeft (zie hierboven), liet zich in negatieve zin opmerken. Onder een hoge hoekschop doorgaan, ver uit doel komen op momenten dat het niet moest, klungelig uitvoetballen… het leek al snel een kwestie van tijd vooraleer Senegal dat accident waiting to happen eens zou uitbuiten.

©  REUTERS

Tot ieders verrassing was het niet Barsham, maar wel verdediger Khoukhi die met een ferme kemel de deur opende voor de 0-1. De man van Al Sadd kreeg een Senegalese voorzet zomaar in de voeten, maar ging liggen en trapte naast de bal. Vervolgens moest hij vanop de grond toekijken hoe Dia, die nochtans op enkele meters stond, naar de bal kon toelopen en in de korte hoek voorbij Barsham besloot.

Nog hachelijke momenten voor Senegal

Nochtans hadden de Qatarezen - het onnodige gestuntel van hun doelman niet meegerekend - tot dan niet echt veel weggegeven. Senegal had moeite hun organisatie uit verband te spelen en was zich zelfs even een hoedje geschrokken toen Akram Afif, die ooit nog voor Eupen speelde, zich een weg baande in de zestien. Hij zocht echter veel te opzichtig een penalty. Daar bleef het bij wat Qatar betreft en Senegal deed verdubbelde de score al vlak na rust. Diédhiou torende boven iedereen uit en kopte een hoekschop binnen.

Toch zouden de Qatari nog reden krijgen om te vieren. Senegal dommelde in en Mendy moest de Afrikaanse kampioen met enkele straffe reddingen rechthouden. Maar een kwartier voor tijd was het toch raak toen invaller Mohammed Muntari de 1-2 in doel kopte, het eerste doelpunt ooit voor de oliestaat op het WK. Niet dat Senegal daar lang van wakker van moest liggen. Invallers Ndiaye en Dieng vonden elkaar in de zestien en die laatste mikte de 1-3 op het bord. Daardoor is Qatar straks al uitgeschakeld indien Ecuador niet kan winnen van Nederland.

©  AP

Qatar: Barsham, Miguel (83’ Waad), Mohammad, Khoukhi, Hassan, Ahmed (83’ Salman), Boudiaf (69’ Hatem), Madibo, Al Haydos (74’ Muntari), Ali, Afif.

Senegal: E. Mendy, Sabaly, Koulibaly, Diallo, Jakobs (78’ Cisse), I. Sarr (74’ Ndiaye), N. Mendy (78’ P. Sarr), Gueye, Diatta (64’ Ciss), Dia, Diédhiou (74’ Dieng).

Doelpunten: 41’ Dia 0-1, 48’ Diédhiou 0-2, 78’ Muntari 1-2, 84’ Dieng 1-3.

Gele kaarten: 20’ Mohammad, 45+2’ Ahmed.

Scheidsrechter: Antonio Mateu Lahoz (Spa)

Toeschouwers: 41.797

 • 12u52

  Qatar - Senegal

  Welkom beste lezer. Straks nemen Qatar en Senegal het op tegen elkaar in groep A. Beide ploegen verloren hun openingsmatch en hebben een overwinning nodig om zicht te houden op de volgende ronde. Volg de wedstrijd hier live vanaf 14u.

 • 12u54

  Opstelling Qatar

  Opstelling: Barsham, Carvalho, Mohamad, Khoukhi, Hassan, Ahmed, Al-Haydos, Boudiaf, Madibo, Ali, Afif

  Het gastland voert drie wissels door in vergelijking met de 2-0 nederlaag tegen Ecuador. Onder meer de keeper Al Sheeb moet plaats ruimen, Barsham neemt zijn plaats onder de lat in.

 • 12u56

  Opstelling Senegal

  Opstelling: Mendy, Diallo, Jakobs, Koulibaly, Sabaly, Mendy, Gueye, Sarr, Diedhiou, Diatta, Dia

  Twee wissels bij de Senegalezen in vergelijking met de verliespartij tegen Nederland. Jakobs vervangt Cisse in de verdediging, Diedhiou komt in de plaats van de geblesseerde Kouyate.

 • 13u24

  Al Thumama Stadium

  Het decor van deze partij is het Al Thumama Stadium, dat plaats geeft aan 44.400 toeschouwers.

 • 13u53

  Volksliederen

  Na het zingen van de volksliederen kan de match van start gaan. Beginnen doen we met dat van Senegal.

 • Match gestart

 • 1'

  De bal rolt

  De Spaanse scheidsrechter 

  Antonio Mateu Lahoz heeft deze wedstrijd op gang gefloten. Wie pakt de broodnodige 3 punten?

 • 4'

  Eerste gevaar

  De eerste kans van de wedstrijd is voor Senegal. Sarr wordt aangespeeld op rechts en begint aan een dribbel. Hij slalomt zich voorbij enkele verdedigers en schiet dan vanuit een scherpe hoek, maar de bal gaat in het zijnet.

 • 8'

  Veel lange ballen

  Senegal probeert het vaak met de lange bal, maar die komen lang niet altijd toe. 

 • 9'

  Opnieuw Senegal

  Een afvallende bal komt bij Mendy terecht en die heeft een wereldgoal in gedachten, maar zijn poging draait uit op een sisser. 

 • 13'

  Matig Qatar

  Het gastland is nog nauwelijks over de middenlijn geraakt. Ali Almoez wordt dan maar eens diep gestuurd en wordt van de sokken gelopen door Koulibaly. De vrije trap levert niets op.

 • 15'

  Poging Afif

  Het eerste schot naar doel van de Qatarezen is van Afif, maar zijn poging gaat hoog over het doel van Mendy.

 • 17'

  Kopbal Diedhiou

  De Qatarezen mogen dan wel van keeper zijn gewisseld, ook Barsham lijkt niet de meest zeker op stilstaande fases. Hij slaat volledig naast de bal op een hoekschop, gelukkig voor hem kopt Diedhiou in een leeg doel naast.

 • 20'
  icon

  Gele kaart

  Ismail Mohamad van Qatar krijgt geel.


 • 23'

  Knal van Gueye

  Voor het eerst zien we en vlotte combinatie. Uiteindelijk is het Dia die Gueye bedient, maar diens knal zoeft langs de verkeerde kant van de paal.

 • 25'

  Hassan van ver

  Bij de Qatarezen moeten ze het hebben van afstandsschoten. De poging van Hassan gaat via een Senegalees been over, maar Lahoz wijst naar de grond voor een doeltrap.

 • 27'

  Sabaly naast

  Barsham bokst een hoge bal weg, maar doet dat recht in de voeten van Sabaly. De rechtsachter schiet wat overhaast naast.

 • 30'

  Barsham komt goed uit

  Mendy verstuurt een lange bal richting Sarr en die kan plots alleen op Barsham af, maar de doelman komt goed uit zijn doel en maakt het gevaar onschadelijk.

Vastgoed

Jobs in de regio