©  REUTERS

Wat een einde: Iran klopt tienkoppig Wales met goals in minuten 98 en 101

Iran heeft de tweede speeldag van dit WK geopend met een 2-0-zege tegen Wales. De Iraniërs toonden een heel ander gelaat na hun pandoering (6-2) van afgelopen maandag en wonnen meer dan verdiend. De goals vielen wel pas in minuut 98 (!) en minuut 101 (!) na een knotsgekke slotfase.

Jonas Withouck

Sleutelmoment: Wales-doelman Wayne Hennessey pakte in minuut 86 de eerste rode kaart op dit WK nadat hij de doorgebroken Mehdi Taremi veel te laat en veel te driest neerhaalde.

Man van de match: Een invaller: Roozbeh Cheshmi deed wat zijn ploegmaats al de hele wedstrijd lang niet lukte. Cheshmi brak in minuut 98 de ban door met een fantastische streep de 0-1 te scoren.

Hem gaan we ook onthouden: Charleroi-middenvelder Ali Gholizadeh bewees waarom hij zijn plaats in het Iraanse elftal verdient. Tijdens de eerste helft werd zijn doelpunt afgekeurd voor buitenspel, tijdens de tweede helft spatte zijn knap afstandsschot uiteen op de paal.

Wales-Iran is - licht uitgedrukt - niet de meest aantrekkelijke affiche op dit WK, maar daarom niet minder belangrijk. Beide teams moesten winnen om uitzicht op de volgende ronde te behouden. Wales kwam afgelopen maandag niet verder dan een gelijkspel tegen de Verenigde Staten, Iran kreeg een pandoering van Engeland (6-2).

Iran moest zich herpakken en dat deed het ook. De Iraniërs zongen deze keer wél het volkslied mee en toonden een heel ander gelaat tijdens de intense openingsfase tegen Wales. De draaischijf: Ali Gholizadeh, de aanvallende middenvelder van Charleroi. Hij pakte tegen Engeland uit met een knappe assist tijdens zijn invalbeurt en deze keer mocht hij aan de wedstrijd beginnen.

Ondanks het veelbelovende begin van Iran valt de eerste helft in twee sleutelmomenten samen te vatten. De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Kieffer Moore, die na twaalf minuten van dichtbij op de Iraanse doelman Hossein Hosseini besloot. Enkele minuten later scoorde Iran, weliswaar vanuit buitenspel. Niet toevallig was het Gholizadeh die na een knappe combinatie met Azmoun kon scoren, maar de Charleroi-speler stond dus buitenspel en de goal werd terecht afgekeurd.

©  AFP

Twee keer paal op halve minuut

Net na de rust opnieuw pech voor Iran met twee pogingen tegen de paal op amper 30 seconden tijd. Azmoun ging eerst alleen op Hennessey af en besloot om in de korte hoek te trappen, maar hij mikte op de paal. Gholizadeh pikte de bal op, kwam in zijn typische stijl naar binnen en ook hij krulde de bal op het doelkader. Het mocht voorlopig niet zijn voor Iran, dat opnieuw sterk uit de kleedkamer kwam en ondertussen echt wel een voorsprong verdiende.

Ondertussen kwam er amper iets van Gareth Bale en co. Een schicht van Ben Davies zoefde net over doel, maar dat was het dan ook. De Welshman moesten simpelweg hun meerdere erkennen in de Iraniërs, die bleven doordrukken. Dik een kwartier voor tijd bracht Hennessey met de vingertoppen redding op een lage schuiver van Ezatolahi.

Eerste rode kaart op dit WK

Diezelfde Hennessey ontpopte zich vijf minuten voor tijd tot antiheld. De Welshe doelman kwam ver uit zijn doel om de doorgebroken Mehdi Taremi af te stoppen, maar hij kwam veel te laat en haalde de spits van Porto driest neer. De scheidsrechter uit Guatemala gaf eerst onbegrijpelijk geel, na tussenkomst van de VAR werd het meer dan terecht rood. Opvallend: nu pas de eerste rode kaart op dit WK.

©  AP

Na de rode kaart leek Iran toch niet meer te kunnen profiteren, maar in minuut 98 opende invaller Roozbeh Cheshmi dan toch nog de score met een fantastische streep. Wales nam risico’s om nog op gelijke hoogte te komen en op de counter maakte Ramin Rezaeian er met een knappe stifter 0-2 van.

Met één puntje en nog een wedstrijd tegen Engeland in het verschiet mag Wales de volgende ronde zo goed als vergeten. Iran doet helemaal mee en kan zich op de laatste speeldag tegen de VS kwalificeren voor de 1/8ste finales.

Wales: Hennessey – Roberts (58’ Johnson), Mepham, Rodon, Davies, Williams – Ampadu (77’ Allen), Wilson (58’ James), Ramsey (87’ Ward) – Bale, Moore

Iran: H. Hosseini – Rezaeian, M. Hosseini, Pouraliganji, Mohammadi – Ezatolahi (83’ Karimi), Safi (77’ Torabi), Nourollahi (78’ Cheshmi) – Gholizadeh (77’ Jahanbakhsh), Taremi, Azmoun (68’ Ansarifad)

Doelpunten: Cheshmi 0-1 (90+8’), Rezaeian 0-2 (90+11’)

Gele kaarten: Rodon (45’), Rezaeian (90+4’), Jahanbakhsh (90+5’)

Rode kaarten: Hennessey (86’)

Toeschouwers: 40.875

Scheidsrechter: Mario Escobar (Gua) (5)

  • Iran wint tegen 10 Wales-spelers dankzij doelpunten in 98e en 101e minuut. 
  • Doelman Hennessey kreeg rood in het slot. 
  • Iran heeft drie punten in groep B en heeft alles in eigen handen. Wales moet al hopen op een gelijkspel tussen Engeland en de VS om nog een waterkansje te hebben op de 1/8 finales.
 • 10u14

  Begin van tweede speelronde

  Alle landen hebben een eerste keer hun kwaliteiten en zwaktes getoond. Wales en Iran trappen vandaag de tweede speelronde van dit WK af. Beide landen hebben de drie punten nodig in de strijd om de top 2 in groep B.

 • 10u24

  Nummer 19 vs. nummer 20

  Op papier zou dit een spannend duel kunnen worden. Nummer 19 van de wereld Wales pakte eerder deze week een punt tegen de Verenigde Staten, die aantrekkelijk op de mat brachten. Bale maakte vanop de stip de enige Welshe treffer.

  Iran, dat een plekje lager staat op de FIFA-ranglijst, leed een logische, maar zware nederlaag tegen een indrukwekkend Engeland. Het werd 6-2 in Doha. Porto-spits Taremi was het lichtpuntje bij Iran met twee doelpunten, maar deze match tegen Wales is al een do-or-die-match.

 • 10u28

  Eén wijziging bij Wales

  Kieffer Moore startte tegen de VS verrassend op de bank, maar hij krijgt nu wel een basisplaats. De spits van Bournemouth vervangt Daniel James. Hij moet samen met Bale voor de goals zorgen. Ampadu en Wilson waren onzeker, maar staan toch in de basis. 

 • 10u38

  Gholizadeh in de basis

  Iran start met vijf nieuwe namen na de pandoering tegen Engeland. Charleroi-speler Ali Gholizadeh gaf een assist bij zijn invalbeurt en wordt beloond met een basisplaats. Hosseini staat onder de lat door de blessure van Beiranvand (ex-Antwerp). Taremi krijgt vooraan het gezelschap van Leverkusen-spits Azmoun. Ook Ezatolahi en Rezaeian (ex-KV Oostende) maken hun intrede.

 • 10u48

  Guatemalteekse WK-debutant

  Mario Escobar zal de match in goeie banen leiden. De ref uit Guatemala zal voor het eerst fluiten op een groot toernooi. 

 • Wie wint dit WK-duel op de tweede speeldag?

  • Wales

   74%
   40 stemmen
  • Gelijkspel

   17%
   9 stemmen
  • Iran

   9%
   5 stemmen
 • 10u59

  Iran zingt niet mee met het volkslied

  Net als in de match tegen Engeland zingen de Iraanse spelers niet uit volle borst mee met hun volkslied. In hun land zijn er al maanden protesten tegen de machthebbers.

 • Start van de 1ste helft

 • 1'

  Aftrap

  Wales en Iran zijn begonnen aan hun tweede groepsmatch. Wie zet een stap richting de volgende ronde?

 • 3'

  Eerste kansje voor Wales

  Neco Williams zet zich door op de linkerflank. Hij haalt uit vanop afstand, maar zijn schot vliegt een paar meter over. 

 • 6'

  Gevaar van Iran

  Iran doet de Welshe verdediging bibberen, maar het levert nog geen echte kansen op. 

 • 11'

  Wales herstelt zich

  Het eerste stormpje van Iran is gaan liggen. Wales probeert de bal even in de ploeg te houden. 

 • 12'

  Bijna Moore!

  Kieffer Moore was dicht bij de openingsgoal. Op voorzet van Roberts duwt hij de bal richting doel, maar doelman Hosseini staat pal. De spits van Wales moet even verzorgd worden, want hij kreeg een voet van verdediger Majid Hosseini in zijn gezicht.

 • 15'
  icon

  Gholizadeh opent de score

  Ali Gholizadeh is de afwerker van dienst. Hij combineert zich voorbij de Welshe verdediging met knap combinatiespel met Azmoun. 

 • 16'

  Doelpunt afgekeurd!

  Het feestje gaat niet door bij Iran. Gholizadeh stond buitenspel bij de laatste pass van Azmoun. 

 • 21'

  Geen wandelvoetbal

  Wales en Iran gooien alles in de strijd. In het sfeervolle stadion zijn er stevige duels, maar ook mooi samenspel. 

 • 23'

  Kopbal Azmoun

  Daar is Iran opnieuw. Op een vrije trap springt Azmoun het hoogst. Zijn kopbal vliegt wel nog ver naast. 

 • 27'

  Snelle Neco Williams

  Op de linkerflank is Neco Williams de gevaarlijkste bij Wales. Dat zien de Iraniërs ook, want de speler van Nottingham Forest werd al een paar keer stevig aangepakt. 

 • 34'

  Zoekend Wales

  Het overwicht qua balbezit is duidelijk voor Wales, maar het lukt zelden om spitsen Bale en Moore te bereiken. Iran aast op balverlies en staat klaar om toe te slaan op de counter. 

Vastgoed

Jobs in de regio