BNNVARA-directie nodigt oud-medewerkers ‘De Wereld Draait Door’ uit op gesprek na onthullingen over woede-uitbarstingen Matthijs van Nieuwkerk

De directie van BNNVARA heeft alle ex-medewerkers van het Nederlandse praatprogramma De Wereld Draait Door uitgenodigd op een gesprek. Aanleiding is de tientallen beschuldigingen in De Volkskrant over een jarenlange angstcultuur door presentator Matthijs van Nieuwkerk (62) en de volledige eindredactie van de show. Dat kan individueel of in groep, zegt een woordvoerder.

wvbBron: AD

Matthijs Van Nieuwkerk is één van de bekendste talkshowhosts van Nederland. Twaalf jaar lang presenteerde hij de immense populaire NPO-hit De Wereld Draait Door of afgekort DWDD. Door zijn kenmerkende stijl bombardeerde de presentator het programma naar een waar kijkcijferkanon. Twee jaar na het aflopen van de show, komt de Nederlandse krant De Volkskrant met een groot onfraai verhaal over de man naar buiten. In het artikel getuigen verschillende oud-medewerkers over een angstcultuur die Van Nieuwkerk zou gecreëerd hebben op de redactie.

Tientallen mensen maken gewag van woede-uitbarstingen waarbij ze van kortbij werden “toegeschreeuwd, vernederd en geïntimideerd.”

Van de zeventig medewerkers die de krant sprak, stellen er vijftig dat er sprake van was structureel grensoverschrijdend ­gedrag. “Het was alsof de duivel in hem kroop”, beschrijft een redacteur.

Zijn harde aanpak leidde onder meer tot burn-outs en andere klachten. Er volgden meerdere klachten aan zijn adres bij de Nederlandse openbare omroep BNNVARA, maar daar zou echter nooit gevolg aan zijn gegeven. Tot nu dus.

Van Nieuwkerk zelf heeft intussen de samenwerking met de zender stopgezet.

LEES OOK. Oud fragment met Matthijs van Nieuwkerk drijft boven: “Niks erger dan iemand die je helemaal uitscheldt”

Vastgoed

Jobs in de regio