Iedereen kan een interessante en leerrijke Dag van de Wetenschap beleven in Tabloo. © AF

Unieke samenwerking voor de Dag van de Wetenschap in Tabloo

Dessel -

Naar aanleiding van de Dag van de Wetenschap bundelen verschillende Kempense organisaties de krachten om iedereen op zondag 27 november een interessant en leerrijk gratis bezoek aan te bieden aan het Desselse Tabloo.

Annelies Frederickx

Speciaal voor Dag van de Wetenschap slaan NIRAS, SCK CEN, VITO, STORA en MONA de handen in elkaar in Tabloo, het bezoekerscentrum rond radioactiviteit en radioactief afval in Dessel. Verschillende experts geven op zondag 27 november extra uitleg in de wetenschappelijke expo. Zij staan de bezoekers te woord bij het deel van de tentoonstelling dat het meest aansluit bij hun vakgebied. Dit is een unieke kans om wetenschappers van NIRAS, VITO of SCK CEN te horen vertellen over hun passie en expertise of om te luisteren naar maatschappelijk geëngageerde burgers over hoe zij het participatieproces beleven rond de berging van het radioactieve afval. Uitzonderlijk zal ook onderzoekscentrum VITO aanwezig zijn met een interactief aanbod.

Experts van NIRAS, VITO en SCK CEN vertellen over hun vakgebied. © AF

In de interactieve expo van Tabloo maak je kennis met radioactiviteit, radioactief afval en het onderzoek naar nucleaire toepassingen. Expoo toont voor welke uitdagingen NIRAS staat en hoe de bevolking mee naar oplossingen zoekt. Je beleeft er de BigBang en daalt als het ware 225 meter af naar het ondergronds labo HADES. Bovendien staan verschillende experimenten klaar om getest te worden. Zo kan je alfa, bèta en gammastraling zichtbaar maken. Ontdek hoe je kan 3D printen op Mars en met drones klimaatrampen kan opsporen. Voor de jongste bezoekers is er een mini-lab waar ze met proefjes kunnen experimenteren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners