Beklaagde Yeliz G. ©  RR

Logistiek medewerkster speelde adres van collega door aan drugsbende: aanklager eist 40 maanden celstraf

Antwerpen -

Het Openbaar Ministerie heeft 40 maanden celstraf geëist tegen Yeliz G., een voormalig logistiek medewerkster van een groot havenbedrijf, wegens interne hacking en misbruik van vertrouwen.

Joris Van der Aa

Yeliz G. werkte voor Luyckx International, een bedrijf dat verbonden is aan Luik Natie. De jonge dame was in dienst als logistiek medewerker. Yeliz G. kwam in 2021 op de radar bij de federale politie, nadat het criminele communicatienetwerk Sky ECC werd gekraakt. Yeliz G. bleek ook in het bezit te zijn van een Sky-toestel en gebruikte tijdens haar communicatie met criminelen de nickname Mendoza, zoals het hoofdpersonage in Netflix-serie Queen of The South over de vrouwelijke drugsbaron Teresa Mendoza.

Yeliz G. maakte volgens het Openbaar Ministerie deel uit chatgroep, waarin informatie werd uitgewisseld met drugscrimineel Zakaria D. en Mohamed O. Volgens het Openbaar Ministerie maakte Yeliz G. misbruik van haar positie binnen het havenbedrijf om informatie naar de criminelen door te sturen. Zo zou ze de drugssmokkelaars hebben getipt over een ‘nieuwe klant’ die invoerde vanuit Ecuador. Volgens ‘Mendoza’ was dat een uitgelezen kans om een nieuwe drugslijn op te zetten. Ze speelde ook de gegevens van een collega, die planner was binnen het bedrijf, door aan de gangsters. Die waren van plan om de man met geweld aan te pakken, waardoor de politie zich genoodzaakt voelde om tussen te komen.

Niet uit liefde

‘Mendoza’ ontkende eerst halsstarrig dat ze iets met drugsinvoer te maken had, tot de politie de hand kon leggen op het dagboek dat ze in de gevangenis bijhield. Volgens haar advocaat Mounir Souidi werd de vrouw zo onder druk gezet door de criminelen, dat ze niet durfde te weigeren. “Ze heeft er geen geld mee verdiend en ze handelde ook niet uit liefde”, aldus Souidi.

De vrouw zelf smeekte om een nieuwe kans. “Ik hoor niet thuis in de gevangenis. Geef me nog een kans om iets van mijn leven te maken. Ik wil echt benadrukken dat ik de ernst van de feiten eerst niet inzag. Ik wist niet wat ze met die info konden doen en hoe ze te werk gingen. Nu besef ik wel de ernst van wat ik gedaan heb en ik voel me heel erg schuldig dat ik het leven van een collega (de planner, red.) in gevaar heb gebracht”, vertelde Yeliz G. aan de rechtbank. Haar vroegere werkgever stelde zich burgerlijke partij en vraagt 4.000 euro schadevergoeding voor reputatieschade en materiële kosten.

“Vergissing”

Het Openbaar Ministerie vorderde 4 jaar celstraf tegen Zakaria D., die een leidende rol zou hebben gehad. Hij werd door de politie geïdentificeerd als de gebruiker ‘Redington’ of ‘Zwarte Trui’. “Een vergissing”, meende meester Len Augustyns. “Mijn cliënt is niet de gebruiker van het toestel dat aan hem wordt toegeschreven. Dat toestel bevond zich op een aantal plaatsen, waar mijn cliënt zich op dat moment niet bevond.”

Tegen Mohamed O. vorderde de procureur 40 maanden celstraf. Ook zijn raadsman, meester Koen Vaneecke, vroeg om zijn cliënt vrij te spreken omdat niet zou zijn aangetoond dat Mohamed O. de gebruiker was van de ‘pin’ die deelnam aan de groepschat. Vonnis op 22 december.

MEER OVER Misdaad Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio