Dani Klein neemt, als enig overblijvend lid van Vaya Con Dios, een Lifetime Achievement Award in ontvangst op de MIA’s. 

Vaya Con Dios krijgt Lifetime Achievement Award op de MIA’s

Na The Scabs, Arno en Soulsister zal Vaya Con Dios volgend jaar geëerd worden met een Lifetime Achievement Award op de MIA’s. Dani Klein (69), het laatste originele lid van de band, zal tijdens de liveshow de onderscheiding in ontvangst nemen. Zij bracht vorige maand nog een album uit met herwerkingen van oude songs.

Wout Desmytere

De uitreiking vindt plaats op 26 januari. Vaya Con Dios, een band die akoestische nummers met invloeden van soul, blues, swing en Franse chansons bracht, was niet alleen in eigen land een succesverhaal. Ze verkochten ruim tien miljoen albums in Europa en daarbuiten. De groep ontstond bij toeval, toen muzikanten Dirk Schoufs en Willy Lambregt (beter bekend als Willy Willy van The Scabs) eind jaren 80 sfeermuziek moesten voorzien bij de opening van een nieuwe winkel.

LEES OOK. “Jij vindt dat ik er jonger uitzie? Je hebt me nog niet naakt gezien”: Dani Klein (69) over de liefde, muziek en ouder worden

Dani Klein – geboren als Danielle Schoovaerts –, die met wie Willy al had samengewerkt tijdens zijn periode bij Arbeid Adelt!, ging mee als zangeres. “Ik zong Bob Dylan in de Rue des Bouchers, en blues en covers met mijn muzikale vrienden. Mijn vader luisterde naar muziek uit de hele wereld en dat heeft mij zeker beïnvloed.”

Het samenspel beviel zo hard dat ze eigen nummers begonnen te schrijven. Just a friend of mine, dat ze enkele dagen later in één take opnamen, werd een hit in Europa. Alleen al in Frankrijk werden er 300.000 exemplaren verkocht. Toch verliet Willy de band al vrij snel om al zijn aandacht aan The Scabs te schenken, Klein en Schoufs – intussen een koppel – gingen alleen verder. Kort nadat ze in 1990 uit elkaar gingen, overleed Schoufs. Klein ging alleen verder met Vaya Con Dios en sloot het hoofdstuk in 2014 af met concerten in de Lotto Arena en Vorst Nationaal.

Vastgoed

Jobs in de regio