In de Kaai in Sint-Amands zat de sfeer er woensdagavond goed in. ©  Joris Herregods

Waarom dit het WK van de cafés wordt: “Als het gratis is, komen de mensen wel”

In de Waagnatie in Antwerpen tekenden “een kleine 800 fans” present voor de match van de Rode Duivels. Veel minder dan verwacht, maar de organisatoren blijven hopen op meer animo voor de komende wedstrijden. De cafés met scherm liepen wel aardig vol. “Het was druk en bijzonder gezellig, als het gratis is, komen de mensen wel”, zegt Bertrand Lekeux van Bar Brul in Borgerhout.

Karin Vanheusden

Een kleine achthonderd fans op een plek waar kosten noch moeite zijn gespaard voor een voetbalfeest voor drieduizend mensen. En toch is Alain Geuns, organisator van het WK-dorp in de Waagnatie in Antwerpen, redelijk tevreden. “Om het gezelliger te maken, hebben we de ruimte woensdagavond iets kleiner gemaakt. Maar de fans hebben uiteraard een volledige show gekregen, met een gigantisch scherm, special effects en dj’s voor en na de match. Voor de wedstrijd tegen Marokko zijn op dit moment vierhonderd tickets verkocht, ik verwacht dat er dat gemakkelijk duizend of meer zullen worden. En als de Rode Duivels verder geraken, zal het publiek vanzelf volgen. Deze productie wordt trouwens ook gedekt door de dansfeesten die we op vrijdag en zaterdag in de Waagnatie organiseren.”

In openlucht

In Antwerpen liepen de cafés wel aardig vol. Bar Brul bijvoorbeeld, een buurtcafé in Borgerhout dat vanwege de commotie over de mensenrechten en de arbeidsomstandigheden in Qatar alleen de wedstrijden van de Rode Duivels op scherm uitzendt. En de opbrengst deels aan Amnesty International schenkt. “De Rode Duivels op café, dat werkt. Bar Brul zat helemaal vol en er hing een toffe sfeer”, zegt uitbater Bertrand Lekeux. “Betalen om een match te zien, is een drempel. Maar als het gratis is, komen de mensen wel.”

Ook in andere Antwerpse cafés zoals Den Bengel, de Christoffel of De Klamper was het aardig druk, maar alle hoop is toch vooral op de wedstrijden tegen Marokko en Kroatië gevestigd. “In mijn café komen mensen van alle mogelijke nationaliteiten, maar woensdag was iedereen Belg”, zegt Tony van De Klamper in Antwerpen. “Het was een drukke avond, maar voor zondag reken ik op een bomvol café.”

Ruim 250 diehardfans in Lier, waar Bar ’t Kafaat en café New Bananas ook buiten een groot scherm installeerden. © RR

Bar ’t Kafaat, een voetbalcafé in Lier, zat woensdagavond bomvol. “Geen grote schermen op de markt dit keer, maar wel op straat. Met twee uur voor de match dj’s om het volk te verwelkomen”, zegt Sander De Swert. “We werken hiervoor samen met café New Bananas. Ruim 250 mensen hebben de match in openlucht gevolgd. Back to the roots, recht voor onze deur en gezellig in de kroeg. En dat werkt.”

Ook in de Boesjkammeree in Mechelen zag Michaël Van Beersel ruim tweehonderd fans de match tegen de Canadezen verbijten. “We hebben twee schermen in het café en nog een extra scherm geplaatst op het terras en ook daar waren alle tafels volzet. Voor zondag lopen de reservaties goed binnen, maar de gouden tijd van het WK in 2014, toen er nog geen Fan Park in de Nekkerhal was, zal het toch niet worden, vrees ik.”

Bomvol

Voor Brent Van Rooy van Bar Bier in Herentals mag er nog wat meer volk opdagen. “Het café zat goed vol, maar niet bomvol”, zegt hij. “Wat wil je ook, het is winter. Daarom zet ik ook geen scherm buiten. Zondag verwacht ik wel een overvol café en verder hoop ik dat ze beter spelen, anders haken de mensen af.”

©  BELGA

Jef Engelen van sportlokaal Druyts op de markt in Herentals had woensdag extra personeel opgetrommeld. “Gelukkig, want ik heb toch een kleine honderd fans over de vloer gehad. In de biljartruimte had ik nog een extra scherm gezet. Gelukkig, want die zat ook vol.”

Hetzelfde in De Zwarte Ruiter in Turnhout, maar voor uitbater Dries Verdick mag het nog wat meer. “Het was gezellig, de sfeer was goed, maar in de Madelon op de eerste verdieping was toch nog plaats voor dertig mensen. Het is winter, het is crisis en vooral de negatieve berichtgeving over Qatar houdt de mensen nog thuis. Maar als de Rode Duivels een niveau hoger schakelen, kan dat snel veranderen. Wij zijn er klaar voor, want op ons terras hebben we nóg een scherm.”

Vastgoed

Jobs in de regio