Archiefbeeld. ©  Belga

Kindje van 11 maand kritiek na medisch incident bij onthaalmoeder in Malle: “Er kan haar niets verweten worden”

Een kindje van 11 maanden is donderdagnamiddag in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht na een medisch incident bij een onthaalouder in Malle. ”De onthaalmoeder heeft correct gehandeld, er kan haar niets verweten worden”, zegt Ineke Brems van Ferm, de organisatie waartoe de onthaalmoeder behoort.

Veerle Beel

LEES OOK. Al veertien kinderdagverblijven en onthaalouders gesloten op vier dagen tijd

Volgens Ferm legde de onthaalmoeder het kindje te slapen, en merkte ze toen ze kwam controleren dat er een probleem was. “Ze is onmiddellijk in actie geschoten en heeft de nodige zorgen toegepast. Ze heeft de hulpdiensten verwittigd en ze heeft ons verwittigd. Er kan haar niets verweten worden, ze heeft correct gehandeld”, zegt Brems.

De onthaalmoeder was het kindje aan het reanimeren was toen de ziekenwagen ter plaatse kwam. De baby van elf maanden zou een medische voorgeschiedenis hebben. Het kindje ligt nog steeds in het ziekenhuis.

De onthaalouder behoort tot de organisatie Ferm. Haar opvang werd meteen gesloten. Ze werd ook tijdelijk geschorst door het agentschap Opgroeien. “De vrouw is er zelf heel hard van aangedaan en kan nu uiteraard geen kinderen opvangen”, zegt woordvoerster Caroline Audoor van Ferm. “Wij hebben de andere ouders daarvan op de hoogte gebracht en ook Opgroeien verwittigd, zoals het hoort. Ons lijkt het op dit moment om een ongeval te gaan.”

“Het is belangrijk dat ze de ruimte krijgt om hiermee om te gaan en dit te verwerken”, zegt ook Ineke Brems van Ferm.

Deze maand alleen zijn er acht kinderdagverblijven tijdelijk geschorst. Zeven daarvan kregen dat verdict deze week te horen. Onder hen nog een onthaalouder, uit Machelen. En voor het overige vijf kinderopvanglocaties van dezelfde uitbater, die alle de naam Mippie en Moppie dragen, met telkens een ander cijfer erachter.

Einde verhaal

Vandaag viel ook definitief het doek over zes kinderdagverblijven van de organisatie Neokids. Het betreft De Vrienden van Dory in Antwerpen, Bambi in Overijse, Babystories in Dilbeek, Dumbo’s Kids in Hoeilaart, Biokids in Kraainem en Totoche in Zaventem.

‘Dit is het eindpunt van een lang traject met Opgroeien, om structurele tekorten weg te werken’, zegt Wouters. “Het betreft een groep crèches die de kaart van de Montessori-aanpak trok, en daar ook mee uitpakte. Er gebeurden naar ons weten geen schendingen van de fysieke of psychische integriteit van de kinderen. Maar ze waren niet in orde met hun registraties van personeel en van de kinderen die er kwamen. Dat lijkt minder belangrijk, maar zo krijgen we totaal geen zicht op hoe ze werken. Er doken recent ook financiële problemen op en volgens onze informatie waren vier van deze kinderdagverblijven daardoor al vanzelf gesloten. Neokids had ook kinderdagverblijven in het Franstalig landsdeel. Onze Franstalige tegenhanger ONE heeft die onlangs ook gesloten.”

LEES OOK. Agentschap Opgroeien sluit ook vier andere vestigingen van kinderopvang Mippie en Moppie

Burgemeester Van Looy (N-VA): "Op basis van wat we weten, heeft de onthaalmoeder naar behoren gehandeld"

Burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) zegt dat de leeftijd klopt. "Dat heb ik ook vernomen bij de politie. Eveneens dat er voorlopig uitgegaan wordt van een tragisch ongeval."

"Ik heb vernomen van de politie dat het kind ziek was, dat de onthaalmoeder het te slapen gelegd heeft en ze iets verdachts zag toen ze kwam controleren. Vervolgens is ze meteen in actie geschoten en heeft ze de ambulance gebeld."

"Alles heeft weg van een tragisch ongeval. Zeker na de drama's die de afgelopen dagen aan het licht kwamen, was dat het eerste wat ik wou uitsluiten. Op basis van wat we nu weten, heeft de onthaalmoeder naar behoren gehandeld."

"Ik ken de onthaalmoeder in kwestie niet persoonlijk, maar ik heb vernomen dat ze een goede reputatie geniet en gewaardeerd wordt."

Vastgoed

Jobs in de regio