Dierenvriend Tanja bouwt zelf rolstoel voor manke kip Witte: “Ik merk dat ze de zorg apprecieert”

Mechelen -

Tanja Stoffels (45) uit Mechelen kan je een grote dierenvriend noemen. Al een maand ontfermt ze zich met veel liefde over Witte, een kip die lelijk was toegetakeld door een haan. Toen het dier plots begon te manken, bouwde ze eigenhandig een rolstoel met pvc-buizen. “Het is een uitdaging om haar te laten stappen”, zegt Tanja.

Sven Van Haezendonck

“Zonder dieren leven, dat kan niet voor mij”, zegt Tanja. Thuis in Mechelen-Zuid heeft ze zes katten, twee honden, vijf ratjes en vier kippen. Enkele weken geleden nam ze Witte in huis, een kip van een vriendin. “De kop van het arme dier was helemaal open gepikt door een haan. Ik ben haar beginnen verzorgen. De dierenarts dacht niet dat ze het nog zou halen, maar ik heb haar er opnieuw door gekregen. De wonde is helemaal genezen”, vertelt Tanja.

Witte was klaar om terug te keren naar haar baasje in de rand van Mechelen. “Het was wachten op een moment om Witte te herenigen met haar vriendinnetjes. De stoute haan had ondertussen een andere plek gekregen en kon geen kwaad meer doen.”

Het dier kan zich aardig redden met de constructie. © Dirk Vertommen

”Waarschijnlijk poot omgeslagen”

Maar deze week ging het toch fout. “Ik liet Witte wat rondlopen, om toch een beetje beweging te hebben. Daarbij heeft ze waarschijnlijk haar poot omgeslagen”, zegt Tanja. Toen Witte bleef liggen, merkte ze dat er iets niet pluis was. “De kip mankte altijd al een klein beetje, maar ze kon zich wel bewegen. Tot ze dat plots niet meer kon en ze in haar eigen uitwerpselen lag. Dat kon ik niet aanzien”, vertelt de Mechelse.

Tanja schoot in actie en besliste om een rolstoel te bouwen voor Witte. “Om haar een beetje te ondersteunen en te ontlasten”, zegt ze. Online ging de dierenvriend op zoek naar ideeën om de constructie op wieltjes te bouwen. Na enkele uren knutselen was die klaar, vervaardigd uit onder andere pvc-buizen en wieltjes van een bureaustoel. “Het moeilijkste was het aanbrengen van het doek om haar te ondersteunen. Dat mocht ook niet schuren.”

“Ik probeer haar te lokken met meelwormen. Daar is Witte verzot op”, legt Tanja uit. © Dirk Vertommen

Meelwormen

De dierenvriend probeert de kip nu wijs te maken hoe ze kan bewegen. “Haar dat doen snappen, is de uitdaging. Ik probeer haar te lokken met meelwormen. Daar is Witte verzot op. Zo hoop ik te voorkomen dat de rest van haar spieren aftakelt omdat ze te weinig beweegt”, legt Tanja uit.

Ze kijkt al uit naar het moment dat het weer beter gaat met Witte. “Zoals een tuinkip legt ze elke dag nog een eitje, maar ze is ondertussen wel meer een huisdier geworden. Als je een wilde kip wil strelen, loopt ze weg. Witte laat zich strelen en knijpt de oogjes dicht van genot. Ik merk dat ze de zorg apprecieert”, vertelt Tanja. Mocht Witte toch hulp van een dierenarts nodig hebben, dan laat Tanja dat over aan het baasje.

De Mechelse Tanja (45) bouwde voor Witte een rolstoel uit pvc-buizen en wieltjes. © Dirk Vertommen

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio