“Onze emmer is vol”: Middenveldorganisaties voeren maandag actie tijdens gemeenteraad

Antwerpen -

Het Sociaal Werk Actie Netwerk (Swan), Hart Boven Hard, Trop Is te Veel, For Future en vakbonden ACV Puls en BBTK voeren volgende week maandag actie aan het stadhuis. Daar wordt op de gemeenteraad de begroting ter stemming voorgelegd. “Samen vormen we een gemeenschappelijk, solidair front”, zegt Tom Van Hout van ACV Puls. “De sociaal-culturele sector staat onder druk.”

Jan Stassijns

Naar aanleiding van de besparingen van het Antwerpse stadsbestuur verzamelen middenveldorganisaties volgende week maandag aan het Antwerpse stadhuis. Ze willen het stadsbestuur wakkerschudden over de hoge druk die de sector vandaag ervaart.

Het Sociaal Werk Actie Netwerk (Swan), Hart Boven Hard, Trop Is te Veel, For Future en vakbonden ACV Puls en BBTK roepen op om massaal aanwezig te zijn om een duidelijk signaal te geven: “Onze emmer is vol.”

“De economische crisis en de energiecrisis, gecombineerd met de besparingen van de stad brengen de organisaties in moeilijke papieren”, zegt Tom Van Hout, vakbondssecretaris bij ACV Puls. “Verschillende organisaties moeten werknemers ontslaan, omdat de werkingsmiddelen de inflatie niet volgen. Zo krijg je minder mensen die net méér moeten doen, want de doelgroep van sociale en jeugdorganisaties krijgen het nu steeds moeilijker. Tegelijkertijd verhoogt zo ook de werkdruk. Daarom willen we samen een signaal geven. Investeer in plaats van de middelen niet aan te passen aan de huidige kosten. We beseffen dat de middelen beperkt zijn en dat de stad moet besparen, maar doe dat niet in die organisaties die nu meer dan ooit de ruimte nodig hebben om hun taak te volbrengen.”

De actie toont zich ook solidair met de cultuursector. “De projectsubsidies worden geschrapt, wat betekent dat veel kleinere organisaties, waar beginnende kunstenaars aan de slag gaan, worden getroffen”, zegt Van Hout. “Op die manier dreigt er de nieuwe generatie kunstenaars er tussenuit te vallen.”

De actie vindt plaats op maandag 28 november om 18u op de Grote Markt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners