©  AFP

Mensenrechtenraad Verenigde Naties geeft groen licht voor onderzoek naar repressie in Iran

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft donderdag een onafhankelijk internationaal onderzoek ingesteld naar de bloedige repressie van de vreedzame protesten in Iran, om bewijzen te verzamelen voor mogelijke vervolging.

wverBron: BELGA

De door Duitsland en IJsland ingediende resolutie is tijdens een spoedzitting van de Mensenrechtenraad in Genève aangenomen met 25 stemmen voor, 6 tegen en 16 onthoudingen.

Veel westerse diplomaten hebben het neerslaan van de protesten aan de kaak gesteld. Volgens de in Noorwegen gevestigde ngo Iran Human Rights (IHR) zijn daarbij in ruim twee maanden tijd minstens 416 mensen om het leven gekomen, onder wie 51 kinderen.

LEES OOK. Dood van Kian (10) doet felle protesten in Iran verder oplaaien, maar regime slaat gewoon nog bloediger terug

De golf van protesten, die begon met eisen voor vrouwenrechten na de dood van Mahsa Amini, die werd gearresteerd wegens het niet volgen van de kledingvoorschriften en uitmondde in een uitdaging aan het adres van de regering, is ongekend sinds de Islamitische Revolutie van 1979. Volgens de speciaal rapporteur van de VN voor Iran werden meer dan 15.000 mensen gearresteerd.

Vastgoed

Jobs in de regio