Shigeru Ban opent de tentoonstelling over zijn werk als ramparchitect. Het expositieparcours is vervaardigd met zijn befaamde kartonnen buizen. ©  FH

Sterarchitect Shigeru Ban plant wensboom bij start bouw woontoren op Nieuw Zuid

Antwerpen -

Hoog bezoek op Nieuw Zuid. Sterarchitect Shigeru Ban kwam een Japanse wensboom planten bij de start van de bouw van zijn woontoren op Nieuw Zuid. Het ranke gebouw krijgt 25 verdiepingen met veel hout in de terras- en gevelafwerking. De toren zal pas in 2025 klaar zijn, maar wie nog een van de 295 flats wil, moet snel zijn want 70% is al verkocht. Ook vanuit het buitenland blijkt er stevige interesse.

Frank Heirman

Shigeru Ban (65) is een ronkende naam in de hedendaagse architectuur. In 2014 won hij niet voor niets de Pritzker-prijs, de officieuze Nobelprijs voor architectuur. Ban werd bekend voor zijn nederige tijdelijke constructies met kartonnen buizen die hij bedacht als opvang voor vluchtelingen of families getroffen door natuurrampen. Daarnaast creëerde hij spraakmakende gebouwen zoals het museum voor de Fuji-vulkaan in Japan, het hoofdkwartier van Omega en Swatch in het Zwitserse Biel en Centre Pompidou in Metz. Zijn residentiële BAN-toren op Nieuw Zuid wordt zijn eerste realisatie in België.

“Ik probeer een juiste balans te vinden tussen grote projecten waaraan geld en macht verbonden zijn en mijn maatschappelijke taak als hulparchitect die oplossingen zoekt voor noodgevallen”, lichtte Ban zijn missie toe. Zijn voorkeur voor nederige en duurzame materialen komt ook tot uiting in zijn prestigieuze constructies. In de BAN-toren op Nieuw Zuid koos hij voor een hybride constructie van beton en staal, aangevuld met veel hout voor de terrassen en de bedaking.

Naast de toren van 25 verdiepingen ontwierp Ban ook een lager paviljoen. Samen bakenen ze een binnenruimte van 6.000 m² af, waarin landschapsarchitect Bas Smets een binnentuin met Japanse inspiratie zal aanleggen. “Voor een echte Japanse tuin is de schaal van Nieuw Zuid te groot”, zegt Ban, “maar de binnentuin zal wel het gevoel van ‘shinrin-yoku’ oproepen, een term die wij gebruiken voor rust in jezelf.”

Impressie van de toekomstige BAN-toren. ©  FH

Klaar in 2025

Na een lange voorbereiding, ging de bouw van de BAN-toren in september 2022 van start. Nog dit jaar moeten de drie ondergrondse verdiepingen voor 600 parkeerplaatsen uitgegraven zijn. De toren zal in 2025 opgeleverd worden, maar de sokkel en het paviljoen kunnen al een jaar eerder klaar zijn.

In elk geval bouwt bouwheer Triple Living in één beweging door. Op de verkoop hoeft niet gewacht te worden, want 70% van de 295 woonunits vond inmiddels al een eigenaar. Opvallend is de buitenlandse interesse met kopers uit Zwitserland, Italië en zelfs de Verenigde Staten. Die internationale belangstelling was er ook al bij de realisatie van het belendende gebouw van de Italiaanse architect Stefano Boeri.

Shigeru Ban (rechts) plant een ginkgo biloba op Nieuw Zuid.  ©  FH

Ramparchitect

Shigeru Ban kwam in Antwerpen de start van zijn toren kracht bijzetten door een ginkgo biloba te planten op het terrein. De boom geldt in Japan als een symbool van liefde en voorspoed. Tegelijk opende hij een tentoonstelling die gewijd is aan zijn werk als ramparchitect.

Dat verhaal begon in 1994 wanneer Shigeru Ban in Tanzania noodwoningen voor de vele vluchtelingen uit Rwanda optrok. Als bouwmateriaal gebruikte hij kartonnen buizen en zeildoek. Met hetzelfde systeem ging hij een jaar later aan de slag in het Japanse Kobe dat door een aardbeving getroffen werd. Sindsdien bood hij overal ter wereld samen met vrijwilligers zijn diensten aan. Dit voorjaar was Ban actief in Polen om vluchtelingen uit Oekraïne onderdak te bieden.

De papieren kokers bleken ook geschikt om grotere tijdelijke constructie op te trekken, zoals scholen en kerken. In 2000 realiseerde Ban op een gelijkaardige manier het Japanse paviljoen voor de Wereldexpositie in Hannover. De architect speelt nu met het idee om zijn inmiddels befaamde buizenconstructies alsook enkele meubels in karton te integreren in de inkomhal van zijn BAN-toren in Antwerpen.

De tentoonstelling is van vrijdag tot zondag tussen 12 en 18 uur te zien de expositieruimte van Triple Living in de Michel De Braeystraat 51 en loopt tot 31 januari.

www.ban-antwerpen.be

Vastgoed

Jobs in de regio