Enkele leerlingen van De Spreeuwen in de vernieuwde bibliotheek. © Dirk Vertommen

Leerlingen De Spreeuwen nemen gloednieuwe schoolbibliotheek met 3.000 boeken in gebruik

Mechelen -

GO! Basisschool De Spreeuwen in Mechelen opende donderdag haar gloednieuwe bibliotheek. De schoolbib kreeg niet alleen een nieuwe locatie, het aanbod werd ook uitgebreid en de plek heet voortaan ’t Leesnest. “Lezen is enorm belangrijk voor de woordenschat en het taalbegrip van kinderen. We willen het dan ook stimuleren”, aldus de schooldirectie.

Stijn Van de Sande

Basisschool De Spreeuwen had al langer een eigen bibliotheek, maar die was aan vernieuwing toe. “Onder impuls van Mechelen Leesstad begonnen we aan een metamorfose”, zegt directeur Laura de Dato. “Een volle aanhangwagen met oude boeken werd afgevoerd en we gingen ook op zoek naar een nieuwe locatie. De bib zit nu niet langer in een donkere gang, maar op een mooie lichtrijke plaats waar de kinderen rustig kunnen lezen of er voorgelezen kan worden.”

Het aanbod werd ook uitgebreid en vernieuwd. “De kinderen hebben nu de keuze uit maar liefst 3.000 boeken”, klinkt het. “Ook de thema’s en onderwerpen werden verruimd. Daarbij hadden we veel aandacht voor diversiteit en inclusie. Door het aanbod groter te maken, hopen we dat nog meer leerlingen een lievelingsboek zullen ontdekken. We willen lezen stimuleren, want het is enorm belangrijk voor de woordenschat en het taalbegrip van kinderen.”

Gedigitaliseerd

Om een echt bibliotheekgevoel te creëren, werd de werking gedigitaliseerd. Er wordt gewerkt met lidkaarten en een uitleensysteem met boekenscanner. De boeken staan nu ook overzichtelijker gerangschikt. “Een aantal vrijwillige ouders neemt de werking van de schoolbib op zich Zij zullen het ontlenen, terugbrengen en terugplaatsen van de boeken in goede banen leiden.” (svds)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio