©  BELGA

Premier De Croo: “Hervorming van belastingen op energie wel degelijk budgetneutraal”

Premier Alexander De Croo blijft erbij dat de verlaging van de btw op gas en elektriciteit naar 6 procent “globaal genomen” budgetneutraal is. Dat zei hij donderdagmiddag tijdens een bij momenten bits debat in de Kamer.

wverBron: BELGA

“De btw op de levering van aardgas en elektriciteit wordt verlaagd naar 6 procent en dat wordt gekoppeld aan de hervorming van de accijnzen waarbij het tarief wordt vastgesteld op basis van de prijzen van 2021”, citeerde de premier uit de begrotingsnotificaties van oktober. “In mensentaal: de btw-verlaging wordt globaal gecompenseerd door een hervorming van de accijnzen met 2021 als referentie.”

De Croo gaf wel aan dat de verhoging van de accijnzen eventueel stapsgewijs kan worden ingevoerd, over een periode van maximaal 12 maanden. Maar “aan kruissnelheid is dat dus globaal budgetneutraal”, verzekerde hij. 

De premier werd donderdag in de Kamer ondervraagd door parlementsleden van alle fracties op de Franstalige meerderheidspartijen PS en MR na. 

Binnen de regering was discussie ontstaan over de btw-verlaging en de daaraan gekoppelde accijnsverhoging nadat staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) moest opstappen omdat ze met de hogere accijnzen nog geen rekening had gehouden in de begroting die ze aan de Europese Commissie overmaakte. De accijnshervorming dient niet om de budgetneutraliteit van de verlaagde btw te garanderen, klonk het eerder deze week nog bij PS en Ecolo-Groen.

Vastgoed

Jobs in de regio