Bij de branden in de prefectuur Tizi Ouzou kwamen in augustus 2021 in minder dan een week negentig mensen om het leven.  ©  AFP

49 mensen ter dood veroordeeld voor lynchpartij op man die ze ervan verdachten bosbranden te hebben aangestoken

Een Algerijnse rechtbank heeft donderdag 49 personen ter dood veroordeeld voor een lynchpartij in Kabylie in 2021 tegen een man die valselijk beschuldigd werd van pyromanie. Dat meldt persagentschap APS. De straffen zullen worden omgezet naar levenslange celstraffen vanwege een moratorium op executies.

Bron: Belga

De 49 werden veroordeeld voor de moord op Djamel Bensmail, die als vrijwilliger mee bosbranden bluste in het dorp Larbaa Nnath Irathe, in de prefectuur Tizi Ouzou. Bij de branden kwamen in augustus 2021 in minder dan een week negentig mensen om het leven.

De 38-jarige man was naar de politie gestapt toen hij hoorde dat het gerucht circuleerde dat hij de branden zou hebben aangestoken. Op beelden op de sociale media was te zien hoe een menigte een politiebusje omsingelde en de man uit het voertuig haalden. Hij werd uiteindelijk geslagen en levend verbrand terwijl jongeren selfies namen bij het lichaam.

De beschuldigden werden vervolgd voor ‘terroristische en subversieve daden tegen de staat en de nationale eenheid’ en ‘opzettelijke doodslag met voorbedachten rade’. Achtentwintig anderen werden veroordeeld tot celstraffen van twee tot tien jaar, nog zeventien anderen werden vrijgesproken.

De doodstraf is opgenomen in de Algerijnse strafwet, maar wordt niet meer toegepast sinds in 1993 een moratorium werd ingevoerd. 

Vastgoed

Jobs in de regio