©  Shutterstock

Onze bespaartip: word flexi- of vegetariër en win gemiddeld 14% op je uitgave voor voeding

Van torenhoge energieprijzen tot historische inflatie: het leven wordt aan sneltempo duurder. Het goede nieuws is dat we met kleine ingrepen steeds meer impact kunnen hebben op onze portemonnee. Daarom geeft Gazet van Antwerpen elke dag een handige bespaartip. Doe er je voordeel mee!

Vegetarisch eten: is het nu goedkoper of net duurder? Het antwoord is niet zwart-wit. Verwerkte vleesvervangers, zoals veggieburgers of sojagehakt, zijn over het algemeen duurder dan hun tegenhanger van dierlijk vlees. Maar daar lijkt nu verandering in te komen: alles wordt duurder, maar de prijs van vlees stijgt veel sneller dan die van plantaardige varianten. Dat komt omdat vleesproductie heel veel grondstoffen vraagt. Bovendien hoef je geen dure vleesvervangers te eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Als je creatief kookt met peulvruchten, groenten en granen, kun je een voedzaam dieet aanhouden dat een pak goedkoper is.

Een onderzoek van de universiteit van Oxford toonde vorig jaar aan dat je in westerse landen een pak minder betaalt als je vegan of vegetarisch eet: het scheelt maar liefst een derde op je budget. Dit op voorwaarde dat je niet elke dag verwerkte vleesvervangers eet. Zelfs als flexitariër – als je één of meerdere dagen per week vegetarisch eet – bespaar je 14%. Als je weet dat een gemiddeld Vlaams huishouden jaarlijks 5.268 euro per jaar aan voedingswaren uitgeeft, betekent dat een besparing van 737,5 euro. JVBo

Vastgoed

Jobs in de regio