Swa en Chris, trouwe klanten van meer dan dertig jaar, met een Tripel in de Extra-kamer. ©  kristin matthyssen

Café Trappisten steekt in een nieuw jasje met kamers ingericht in stijl van drie bekende patersbieren

Westmalle -

Het bekende Café Trappisten tegenover de abdij op de Antwerpsesteenweg in Westmalle steekt vanbinnen in een nieuw jasje. De twee grote gelagruimtes en het zaaltje werden telkens ingericht in de kleuren van drie trappistenbieren van Westmalle: de Tripel, de Dubbel en de Extra. De klanten reageren alvast enthousiast.

Kristin Matthyssen

Johan Willekens en zijn vrouw Nancy Smet sloten hun bekende zaak vorige week twee dagen voor een make-over. Tijdens de coronasluiting hadden ze de drie ruimtes al geschilderd in de kleuren volgens de etiketten van de drie Westmalse trappistenbieren. Het concept stak toen al in hun hoofd, maar de metamorfose was zo subtiel dat de klanten het nog niet echt in de gaten hadden. Vorige week volgde dan de ‘finishing touch’ met de vervanging van al het meubilair en de verlichting. In de Dubbel-kamer, langs waar je normaal binnenstapt, domineert de mahoniekleur van het donker bier. De verlichting werd vervangen door gezellige schelpenkroonluchters.

De Extra-kamer. ©  kma

De ruimte rechts is de Extra-kamer geworden, met de lichtblauwe teint die in het zitmeubilair terugkeert. Op de tafels staan gezellige sfeerlichtjes. Het Tripelzaaltje baadt dan weer in een goudgele gloed die doorgetrokken wordt in de stoffen stoelen.

“Het vorig interieur was veertien jaar oud”, vertelt Nancy. “Alles was donker van kleur. Nu is alles lichter, zachter en nog gezelliger geworden. Café Trappisten is een ontmoetingsplaats. Sinds de lockdowns stonden de tafels verder van elkaar, omdat we merkten dat de mensen wat meer ruimte wilden. Maar hierdoor vielen er hier en daar ‘gaten’. Nu hebben we een combinatie van knusse zitboxen en verschillende formaten van tafels, waardoor je nog altijd voldoende afstand hebt, maar alles toch ook weer huiselijker oogt. In onze Tripelzaal hebben we nu ook een lange kloostertafel.”

De Dubbel-kamer. ©  kma

Omdat Café Trappisten veel vaste klanten heeft die zelfs soms een vast tafeltje hebben, hielden Johan en Nancy een beetje hun hart vast. Maar de reacties zijn unaniem lovend. Het is het soort meubilair dat je zelf thuis ook zou willen. Swa (73) en Chris (69) Van Aerde uit Zoersel zijn al meer dan 30 jaar vaste klant in Café Trappisten. “Wij hebben vroeger met onze wasserij de was verzorgd, zowel voor het café als voor de paters”, zegt Swa. “Ik herinner me hoe we met Verloren Maandag om zes uur ’s morgens de tafellakens kwamen ophalen en ervoor zorgden dat die er om 10u al teruglagen. Het oude Café Trappisten was een bruin baancafé met dito meubilair. Vanuit de stad kwamen mensen naar hier om vijf of zes Tripels te drinken. Nog steeds komen mensen vanuit de stad naar Café Trappisten, maar er wordt minder bier gedronken door alle alcoholcontroles, en meer gegeten. Wij drinken ook altijd maar twee Tripels, nooit meer. Maar het is wel het beste zwaar bier van de wereld. Het is prachtig om dit iconisch café met zijn tijd mee te zien evolueren.”

Voor alle duidelijkheid: uiteraard is het toegestaan een Extra te drinken in de Dubbel-kamer of een Westmalle Dubbel in de Tripelzaal.

De Tripelzaal. ©  kma

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio