©  REUTERS

Lerarenstaking legt onderwijs in Schotland plat

In Schotland zijn donderdag de lessen in bijna alle scholen stilgelegd door een leerkrachtenstaking. Ze protesteren daarmee tegen een “beledigend” salarisaanbod van de minister van Onderwijs.

Voor het eerst in bijna 40 jaar hebben leerkrachten van lage en middelbare scholen en begeleiders van crèches in Schotland het werk stilgelegd. Enkele een aantal basisscholen op de Orkney- en de Shetlandeilanden is geopend. De staking komt er nadat de Schotse minister van Onderwijs Shirley-Ann Somerville de eis voor een loonsverhoging van 10 procent van tafel veegde. Zij noemt een loonsverhoging van 6,85 procent eerlijk.

Niet alleen in Schotland is er vandaag een stakingsactie, ook in andere delen van het Verenigd Koninkrijk wordt op veel plaatsen het werk neergelegd. Onder meer de werknemers van universiteiten protesteren tegen lage lonen, arbeidsomstandigheden en pensioenverlagingen. Ook het personeel van de Britse postdienst Royal Mail legde het werk vanochtend stil. Spoorwegvakbond RMT heeft dan weer nieuwe stakingen aangekondigd in de kerstperiode. De stakers eisen dat hun lonen worden verhoogd en in overeenstemming worden gebracht met de sterk gestegen inflatie.

Vastgoed

Jobs in de regio