Christian Clauwers hangt zijn bedreigde koningspinguïns aan de muur van de lokettenzaal in het gemeentehuis van zijn heimat Schoten. © JAA

Christian Clauwers fotografeert met een missie: “Deze pinguïns vragen om niet weg te kijken van klimaatproblematiek”

Schoten -

Een lang gerekte openluchttentoonstelling op beide oevers van het kanaal Dessel-Schoten om voorbijgangers bewust te maken van de kwetsbaarheid van de natuur, die moet er ooit nog van komen. Maar in afwachting daarvan mag de wereldvermaarde natuurfotograaf Christian Clauwers met datzelfde doel alvast één beeld hangen in het gemeentehuis van Schoten.

Jan Auman

Vijf koningspinguïns die mooi in dezelfde richting kijken, alsof ze een vrouwtjesdier zien passeren. ‘Boysband’ heet het werk. Maar zoek er vooral geen persiflage in op Take That of Get Ready! “Eerder van politici die voor één keer dezelfde richting uitkijken en vervolgens actie ondernemen om ons klimaat te redden”, zegt de in Schoten opgegroeide Christian Clauwers, die net terug is van de Klimaatconferentie in Sharm-el-Sheikh.

“Wat een teleurstelling. Ik ben blij dat ze in mijn heimat Schoten meer met het klimaat begaan zijn. Getuige daarvan een eerder evenement dat de lokale Hoge Raad voor Lokale en Mondiale Duurzame Ontwikkeling dit najaar langs de vaart organiseerde. Ik mocht er spreken om de alarmbel te luiden over de smeltende polen. Deze foto, die voortaan voor onbepaalde tijd in de lokettenzaal van het gemeentehuis hangt, is daar een uitvloeisel van. Ik hoop dat ik er een bordje met context kan bijhangen. Al mogen de mensen intussen ook gewoon genieten van deze foto.”

Fotograaf Christan Clauwers bezorgde burgemeester Maarten De Veuster en schepen Walter Brat een voorpublicatie van zijn nieuwe fotoboek ‘Awareness’. © JAA

RV Belgica

Christian Clauwers (40) is een avonturier pur sang en vertoeft permanent in afgelegen gebieden op deze aarde om er de natuur of wat er nog van rest in beeld te brengen. Onder meer de Italiaanse en Noorse overheid doen een beroep op hem voor klimaatmissies. In de lente nam hij deel aan een wetenschappelijk project met het onderzoeksschip RV Belgica op de Middellandse Zee, daarna ging hij richting Spitsbergen en in de zomer zat hij nog op Groenland en het afgelegen eiland Jan Mayen. Foto’s van deze reizen zullen vanaf 12 januari tentoongesteld worden in het federaal parlementsgebouw in Brussel.

“Onder de titels ‘Awareness, a matter of time’”, komt er volgend jaar ook een fotoboek uit met adembenemende foto’s van de oceanen en hoe die bedreigd worden. Bedreigd, dat is ook het landschap van sneeuw en ijs op het onbewoond eiland Zuid-Georgië. Dat wordt een Antarctische Oase genoemd wegens de enorme aantallen vogels en zeezoogdieren die er voorkomen. Het marine-ecosysteem rond Zuid-Georgië wordt beschouwd als een van de rijkste ter wereld, met een enorm grote biodiversiteit.

“Tijdens mijn bezoek aan het eiland in de buurt van de Zuidpool heb ik dit beeld gemaakt. Ik hoop deze en andere foto’s ooit langs de vaart te kunnen plaatsen om het signaal dat wij, en zeker de politici, wereldwijd moeten handelen”, aldus Clauwers.

Eindig

Walter Brat (N-VA), schepen van Leefmilieu, beloofde dat de openluchtexpo weliswaar uitgesteld werd, maar niet afgevoerd. “We gaan ons uiterste best doen om die droom van Christian te verwezenlijken. Ik ben ervan overtuigd dat zijn foto’s veel mensen bewust kunnen maken van de schoonheid van de natuur, maar dat die schoonheid niet vanzelfsprekend en mogelijk eindig is. Op mij hebben zijn foto’s en getuigenissen alleszins een grote impact gehad.”

“Wij doen in Schoten wat we kunnen. Het schepencollege heeft zich voorgenomen om onze gemeente tegen 2030 een pak duurzamer te maken en hebben daarvoor een heel actieplan opgesteld.”

www.clauwers.com

Een foto van Chrstian Clauwers genomen op de Lofoten. © Christian Clauwers

© Christian Clauwers

© Christian Clauwers

© Christian Clauwers

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio