De toelating om te mogen bebossen is al binnen. © Joren De Weerdt

Provincie plant in februari 5.000 bomen op landbouwgrond in Peredreef: “Bosje zal doorwandelbaar zijn”

Heist-op-den-Berg -

De provincie heeft donderdag de aankoop goedgekeurd van een aantal percelen landbouwgrond naast de Peredreef in Heist-op-den-Berg, vlak bij de grens met Putte. Daar wil de provincie een bebossingsproject realiseren met bijna 5.000 bomen.

Bert Provoost

Stichting Kempens Landschap kocht in april van dit jaar de gronden in de Peredreef recht tegenover Ter Speelbergen, waar ook de kantoren van de stichting gevestigd zijn. Het ging om een aankoop van zo’n 8 hectare, ofwel zestien voetbalvelden. “Met de aankoop van de gronden kunnen we de open ruimte nabij ter Speelbergen vrijwaren. De vrees voor aantasting ervan was reëel. Nu hebben we zelf de touwtjes in handen”, zei gedeputeerde Jan de Haes (N-VA) toen, die ook covoorzitter van Kempens Landschap is.

Het terrein dat bebost wordt. © Joren De Weerdt

Nu ontvouwen de plannen in die buurt zich verder, met de verkoop van 2,3 hectare landbouwgrond aan de provincie. “We kopen die percelen landbouwgrond aan voor 144.300 euro. In het provinciebesluit leggen we meteen vast dat we deze grond gaan gebruiken om te bebossen, waarvoor we van Vlaanderen 86.600 euro subsidies kunnen krijgen. Om dat heel snel te kunnen realiseren is er al meteen ook een voorlopig beplantingsplan gemaakt, waarbij we mikken om bijna 5.000 bomen aan te planten. Dit bosje zal doorwandelbaar zijn en sluit aan op de bospercelen ten noorden en ten zuiden ervan”, zegt Jan De Haes.

Het voorlopige beplantingsplan. © RR

De provincie diende bij de gemeente ook al een aanvraag in om de vijf percelen te mogen bebossen. Die toelating werd onlangs gegeven. Ook het advies van het Agentschap Natuur en Bos is gunstig. “Er komen 1.339 zomereiken, 880 zwarte elzen en verder nog haagbeuk, fladderiep, zachte berk en kraakwilg. Rond het bos komt nog een struikrand van 1.644 exemplaren. In totaal gaat het om bijna 5.000 bomen”, somt gedeputeerde De Haes op.

Het kadert in de ambitie van de provincie om te bebossen. “Bomen nemen CO2 op, brengen verkoeling voor de natuur en geven plaats aan insecten, vogels en dieren. Voor de wandelaar is het er bovendien aangenaam vertoeven. Met de provincie zorgen we voor zo veel mogelijk bosuitbreiding, ook in en rondom Heist-op-den-Berg”, aldus Jan De Haes.

Tegenover maïsdoolhof

Op het stuk dat bebost wordt, werd in het verleden vaak maïs geplant. Het gaat evenwel niet om het stuk grond waar het maïsdoolhof wordt georganiseerd. Dat ligt aan de overkant van de Peredreef. Het evenement rond het maïsdoolhof kan dus gewoon blijven doorgaan.

Het nieuwe bos komt tegenover de plek waar het maïsdoolhof wordt georganiseerd. © RR

Op zondag 12 februari 2023 organiseert de provincie er een grote plantdag, met wellicht ook op 10 en 13 februari hulp van nabijgelegen scholen. Daarvoor sluit ze een partnerschap met bosgroep Zuiderkempen.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio