© ATV

PVDA verwijt Jinnih Beels (Vooruit) schuldig verzuim: “In tijden van crisis bespaar je niet op jeugdwerkers”

Antwerpen -

Antwerps schepen van Jeugd, Jinnih Beels (Vooruit) besliste om de werkingsmiddelen voor het professioneel jeugdwerk maar met 2% te indexeren. Dat, in combinatie met de stijgende loon- en energiekosten dwingt de sector zo’n 23 mensen te moeten ontslaan. “Beels pleegt schuldig verzuim”, reageert PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders. “In tijden van crisis bespaar je niet op jeugdwerkers.”

Jan Stassijns

LEES OOK. Na Nabilla Ait Daoud (N-VA) nu ook Vooruit-kopstuk Jinnih Beels onder vuur over besparingen: jeugdwerk moet 23 medewerkers ontslaan

Uit een interne nota van de Antwerpse jeugdsector blijkt dat ze tegen 2024 zo’n 23 medewerkers moet laten gaan. Dat berekende de sector op basis van de gemiddelde loonkost van het personeel. De stijgende loon- en energiekosten brengen het professioneel jeugdwerk in Antwerpen in moeilijke papieren. Maar het is vooral het feit dat schepen van Jeugd, Jinnih Beels (Vooruit), de werkingsmiddelen maar met 2% indexeert, dat ervoor zorgt dat de sector drastische maatregelen moet nemen.

Volgens PVDA pleegt Beels schuldig verzuim. “Het is onbegrijpelijk dat de schepen midden in deze koopkrachtcrisis de rekening naar de jongeren doorschuift”, zegt PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders. “In tijden van toenemende armoede moet je net investeren in het sociale weefsel van een stad. Beels gokt met de toekomst van jongeren.”

In haar raadscommissie woensdagavond beet Beels van zich af. Ze benadrukte dat ze niet bespaart op de jeugdsector en geen enkele organisatie dwingt om mensen op straat te zetten. “We geven de kleinere organisaties die het nog moeilijker hebben dan de grote zelfs 5000 euro extra, bovenop hun werkingsmiddelen”, zei ze.

“Een schepen onwaardig”

“Dat ze probeert haar eigen besparingen te ontkennen is een socialistische schepen onwaardig””, reageert Branders. “De schepen knokt niet in het college voor meer budget en voor voldoende jeugdwerkers. Ze legt die beslissing in de schoot van de organisaties zelf en wast haar handen in onschuld. Dit is een politieke keuze. Deze kortzichtige besparing betalen we als maatschappij dubbel en dik terug: door hogere werkloosheid, door meer schooluitval, door stijgende criminaliteit. Beels hoort dit te weten. Maar ze tracht de waarheid te ontkennen, door te blijven beweren dat ze twee procent extra geeft.”

Aangeboden door onze partners