De eigenaars van het appartementsgebouw aan de Bleekhofstraat stapten unaniem in het project hernieuwbare energie. — © stad Antwerpen
Negen appartementsgebouwen willen overschakelen naar hernieuwbare energie
Eigenaars en mede-eigenaars in negen Antwerpse appartementsgebouwen willen de stap zetten naar hernieuwbare energie. Zij krijgen daarvoor steun vanuit het Antwerps Klimaatfonds. De eerste stap is een haalbaarheidsstudie naar de beste technieken voor het desbetreffende appartementsgebouw.
Na een oproep zijn negen appartementsgebouwen geselecteerd voor ondersteuning uit het Klimaatfonds. Zes zijn gevestigd in het district Antwerpen, twee in Borgerhout en één in Berchem. Dat is samen goed voor 450 woningen en vijf handelszaken. Volgens schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit) zijn er door de aanpak van appartementsgebouwen grote klimaatwinsten te maken. Zeven op de tien Antwerpse gezinnen woont momenteel in een appartement.
Schepen Tom Meeuws. — © Victoriano Moreno
”We willen aantonen dat slimme combinaties van zonnepanelen, warmtepompen of oplaadsystemen in appartementsgebouwen tot rendabele en technisch haalbare projecten leiden”, zegt Meeuws. “We onderzoeken welke technieken in verschillende types van appartementsgebouwen het beste werken, zodat deze voorbeeldprojecten nadien massaal kunnen worden gekopieerd. Door het benutten van meer dakoppervlak voor zonne-energie, verlossen we appartementsbewoners van hun verouderde en energieverslindende stookketels.”
Bij een gunstige haalbaarheidsstudie en een engagement tot investeren door de eigenaars en mede-eigenaars krijgen ze een bijkomende subsidie om de werken uit te voeren. Elk project dat volledig uitgevoerd wordt, ontvangt een ondersteuning van 6.000 euro om de studie te laten uitvoeren, en 24.000 euro voor de realisatie.
Enthousiasme
Horia Bali is mede-eigenaar van een groot appartementsgebouw in de Bleekhofstraat in Borgerhout. Zij is opgetogen over het project. Het gebouw met 104 woningen heeft één centrale ketel. Bovendien is er een hoog elektriciteitsverbruik door onder meer de liften en de verlichting in de trappenhal.
“Hoewel we naast de ondersteuning zelf nog zullen moeten investeren, is dit project unaniem goedgekeurd door onze Vereniging van Mede-eigenaren”, zegt Bali. “Het enthousiasme is groot. Wij krijgen al begeleiding van een stedelijke renovatiecoach voor de uitvoering van een masterplanstudie op ons appartementsgebouw. Er zijn al een aantal stappen gezet, maar er ligt nog veel werk op de plank. We willen naast fotovoltaïsche panelen onder andere ook investeren in een warmtepomp, laadpalen, isolatie en een zonneboiler. Dit is complex. De toelage voor de haalbaarheidsstudie van het Klimaatfonds willen we dan ook integreren in onze masterplanstudie, zodat we alle technieken op termijn beter op elkaar kunnen afstellen.”
Hoofdpunten
Verdachte van moord op Jelle Leemans houdt onschuld staande: “Ik heb Jelles spullen verkocht en ben weer weggegaan”
Patiënt gaat personeel van psychiatrie met mes te lijf: “Hij dacht dat ze hem gingen executeren en in de oven steken”
Woonkamer van tachtiger die in verdachte omstandigheden stierf, blijkt bewoond door geiten: “Ze leefden er in hun eigen mest”
Waarom BV’s zo graag in de podcast-talkhow van Ender Scholtens willen: “Ik stel de vragen die ze nooit eerder kregen”
MEER OVER Tom Meeuws
Huis Archimedes biedt onderdag aan kwetsbare jongens: “Doel is om ze weerbaar te maken”
Schepenen Vooruit en Open Vld eisen rechtzetting van collega Ait Daoud (N-VA) over uitspraken, maar die komt niet: “Ze lijden aan strategisch geheugenverlies”
Vooruit-schepen Tom Meeuws: “Gokkantoren alleen toelaten in bepaalde zones is goed idee”
Tentoonstelling toont Antwerpenaars wat ze zelf kunnen doen voor klimaat