Leerkracht Kelly Ceulemans vindt het bijzonder om Senne’s haar te knippen terwijl hij voorleest. © Marc Wouters

Uniek initiatief tijdens Voorleesweek: Aspirant-kappers knippen (en luisteren) in bib

Ekeren -

In het kader van de Voorleesweek neemt de stedelijke bibliotheek Driehoek in Ekeren een opmerkelijk initiatief. In samenwerking met Lerend Werken Antwerpen Noord geven aspirant- kappers van de afdeling haartooi de bib-bezoekers een knipbeurt, terwijl die voorlezen.

Bibliothecaris Eveline Potters bij aspirant kapster Louizzanne en Chloé van Go Veltwyck. © mawo

“Het idee komt overgewaaid uit de Verenigde Staten”, zegt bibliothecaris Eveline Potters. “Een kapperszaak uit Dubuque in Iowa gaf 2 dollar aan ieder kind dat tijdens een kappersbeurt voorlas uit een boek.” De Voorleesweek leek het Ekers bibteam een goede gelegenheid om het Amerikaans project zelf uit te werken. “We namen contact met de kappersafdeling van Lerend Werken. Zij waren onmiddellijk bereid mee te werken.”

Bibknip is een laagdrempelige manier om jongeren maar ook volwassenen letterlijk een boek in de schoot te werpen. De Bibknip wordt voor de vijfde maal gehouden en is uniek in Antwerpen.

Lenn (11) leest bij aspirant kapper Avdula voor uit ‘Ridders zijn nooit bang’. © mawo

Donderdagvoormiddag was het de beurt aan leerlingen van twee basisscholen in Ekeren: GO Veltwijck en het OLV van Lourdesinstituut. In plaats van de kapster of kapper te betalen lazen de kinderen voor uit een boek naar keuze uit de bib. Senne (9) wordt onder handen genomen door leerkracht Kelly Ceulemans. De jongen leest hardop voor uit De Olifantendief van Jane Kerre.

Voor aspirant kapster Louizzanne is het haar eerste schooldag in Antwerpen-Noord. Ze heeft elders al 3 jaar ervaring opgedaan. Avdula is de enige man in het gezelschap. Hij tooit Lenn (11) met ‘palmboompjes’ in zijn haar. ‘Het kan allemaal, mits de toelating van de ouders”, zegt Eveline Potters. Volgende week dinsdag worden nog twee Ekerse basisscholen verwacht.

Individuele klanten kunnen tegen de democratische prijs van 2 euro ook genieten van een knipbeurt in bib Driehoek. Dit kan nog dinsdag 29 november tussen 13 en 14.30u. Inschrijven verplicht. (mawo)

Stedelijke bibliotheek Driehoek, Driehoekstraat 43.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners