De bovenste verdieping van de nieuwe parking Keerdok. © Dirk Vertommen

Mechelen maakt nieuwe parkeertoren gratis tot eind dit jaar: “Drempel verlagen om parking Keerdok te gebruiken”

Mechelen -

Tot eind dit jaar kan je de klok rond gratis parkeren in parking Keerdok, de nieuwe parkeertoren aan de N16 in Mechelen die maandag opende. De stad speelt daarmee in op een vraag van de handelaars die zelf al mee investeren in een gratis bootshuttle. “Op die manier geraak je perfect en vlot in ons centrum”, zegt handelsvoorzitter Geert Milis.

Sven Van Haezendonck

Zeven verdiepingen telt de nieuwe parkeertoren in de Antonia Wolversstraat, goed voor 516 parkeerplaatsen. Maandag opende hij de deuren. Om de nieuwe parking te promoten, kondigde Mechelen begin deze week aan dat ze gratis is op Local Friday en op koopzondagen tot eind december. Nu gaat de stad nog een stap verder: tot eind dit jaar kan je er gratis parkeren.

“We spelen met de beslissing in op een vraag van de handelaars. Het is een promotieactie om parking Keerdok bekend te maken, de drempel te verlagen om ze te gebruiken en mensen over de streep te trekken”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie.

“De opening van de parkeertoren is een belangrijke meerwaarde voor onze middenstand en voor de buurt. Om de nieuwsgierigheid te wekken, maken we ze tijdelijk voor iedereen gratis”, vertelt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

“Het is crisis voor iedereen”

De kerst- en eindejaarsperiode is voor handelaars belangrijk. Het was handelsorganisatie Mechelen MeeMaken die het stadsbestuur overtuigde om parking Keerdok een tijdje gratis te maken. “Het is crisis voor iedereen. Wij hebben het al moeilijk gehad met corona, nu is er de energiecrisis. Er moest nog iets extra gebeuren, vooral op zaterdagen”, zegt voorzitter Geert Milis.

De handelaars investeren zelf al mee in een gratis bootshuttle. Die vaart op Local Friday nu vrijdag voor het eerst uit. De pendeldienst over het water vertrekt op zaterdagen en koopzondagen vanaf het Keerdok richting centrum. Vanaf de Haverwerf brengen de bootjes je na je bezoek aan de stad ook terug.

De parkeertoren telt 516 parkeerplaatsen. © Dirk Vertommen

“En dat élk weekend tot eind december. Op de bootjes zorgen we voor dekentjes en paraplu’s als het nodig is. Op die manier geraak je perfect en vlot in ons handelscentrum, want we hebben ook de gratis shopping shuttles die op zaterdagen en koopzondagen vertrekken aan de Nekkerhal en in Mechelen-Zuid. Niet te vergeten: parking Zandpoortvest is eveneens gratis tijdens het weekend”, legt Mils uit.

Vlot bereikbaar vanaf E19

Parking Keerdok is vlot bereikbaar vanaf de E19 in Mechelen-Noord. Via een afrit op de N16 kan je de nieuwe parkeergarage rechtstreeks binnenrijden. In- en uitrijden gaat ook via het kruispunt met de Elektriciteitsstraat.

“Veel mensen komen ongetwijfeld hun kerstaankopen doen in onze stad. De bedoeling van ons parkeerbeleid is om zo veel mogelijk mensen te stimuleren om in de randparkings te parkeren. Op die manier moeten ze zich met hun auto niet manoeuvreren in de smalle straatjes van onze binnenstad. Dat zorgt voor minder stress, minder zoekverkeer en meer verkeersveiligheid”, vertelt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit.

LEES OOK. Mechelen opent “parkeertoren van de toekomst”

Door de promotieactie met gratis parkeren schrapt de stad wel de parkeerplaatsen op het Rode Kruisplein. “Die verdwijnen sowieso bij de herinrichting van de omgeving. We maken ze autoluw”, zegt schepen Geypen.

Op sociale media had gemeenteraadslid Thijs Verbeurgt (Vooruit) recent nog opgeroepen om parking Keerdok ook gratis te maken voor bewoners. Dat is nu dus tijdelijk het geval. Na nieuwjaar betalen bewoners die een jaarabonnement nemen 65 euro per maand. Voor andere gebruikers is dat 110 euro per maand.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners