© ATV

Ondergedoken doelwit van drugsoorlog krijgt zeven jaar cel: rechtbank beveelt zijn onmiddellijke aanhouding

De kopstukken van een drugsbende die meer dan twee ton cocaïne het land in smokkelde via de haven van Antwerpen hebben donderdag celstraffen tot acht jaar gekregen. Voor onder meer de ondergedoken Gianni F. werd de onmiddellijke aanhouding bevolen.

Sam Reyntjens

Het dossier tegen de zeventienkoppige organisatie dateert nog van het tijdperk voor de kraak van berichtendienst Sky ECC en steunde voor een groot deel op gesprekken die afgeluisterd werden via microfoons die verborgen waren in de keuken van Kenny V.A. (37) uit Wijnegem. V.A. was in het verleden als dokwerker al veroordeeld voor de uithaling van een partij cocaïne, zijn job aan de kaai speelde hij kwijt, maar contacten in het criminele milieu bleef de man onderhouden. Zo hoorden de speurders hoe de ex-havenarbeider zich leek klaar te maken voor een comeback in het drugsmilieu. “Ik ben terug vertrokken, back on track”, zei hij in zijn keuken.

LEES OOK. Veroordeelde ex-dokwerker riskeert opnieuw tien jaar cel: “Ben terug vertrokken, back on track”

De directe afluistering in de woning van V.A. in Wijnegem werd geplaatst nadat op 13 juni 2018 in de bodemstructuur van een container met bananen uit Suriname 317 kilogram cocaïne werd aangetroffen. De container was met behulp van straddle-chauffeur Fred C. de haven uitgesmokkeld, aan de telefoon hoorden de speurders C. afgeven op Kenny V.A. en zeggen dat die hem in de problemen gebracht had. Reden genoeg om het vizier op V.A. te richten.

“Ik ben voor de zomer ongeveer driehonderd kwijtgeraakt”, horen ze hem onder meer zeggen. De speurders houden goed in de gaten wie er op bezoek komt bij V.A. Zo zien ze dat hij contacten heeft met Gianni F. (31) en Abdelaziz A. (44). Tegen die laatste vertelt V.A. dat de ‘bak met de 317 kilo voor de Che was’. Die Che was volgens de aanklager Redouan C. (47) uit Deurne, een man met een transportfirma en een Mercedes AMG E63 die volgens het parket ‘boven zijn loonschaal’ lag.

Ook de rechtbank oordeelde dat Che het kopstuk van de groep was, hij kreeg donderdag met acht jaar cel de zwaarste straf, zijn dure Mercedes werd verbeurd verklaard. Abdelaziz A. werd veroordeeld tot zeven jaar opsluiting, net als Kenny V.A. en Gianni F. Die laatste kwam niet naar het proces, volgens zijn advocaat een gevolg van een reeks aanslagen tegen zijn ouderlijke woning op Rietschoorvelden in Merksem. Havenarbeider Fred C., die verstek liet gaan, werd veroordeeld tot vijf jaar cel. Drie verdachten, onder wie de transporteurs die de container met 2,5 ton coke verplaatst zouden hebben, werden vrijgesproken.

LEES OOK. Spilfiguren op proces over 2,7 ton cocaïne niet aanwezig op rechtbank: “Schrik na aanslagen”

Voor Mohamed E.H., een verzekeringsmakelaar uit Borgerhout, sprak de rechtbank zes jaar gevangenis uit. Een container met cocaïne (en bananen) leidde de speurders naar zijn zaak. De verzekeringsmakelaar bleek onder een alias contact gezocht te hebben met de bonafide expediteur van de lading. Toen de politie hem oppakte, hing aan zijn sleutelbos een USB-stick met documenten over de invoer van koffie uit Brazilië en visfilet uit Ecuador. “Doorsnee verzekeringskwesties natuurlijk”, sneerde de aanklager tijdens de behandeling van de zaak.

De rechtbank beval donderdag de onmiddellijke aanhouding van enkele spilfiguren zoals Redouan C.E., Abdelaziz A. en Gianni F. “Die laatste leeft ondergedoken en onttrekt zich zo aan justitie”, luidde de motivatie.

LEES OOK. OVERZICHT. Dit is de ellenlange lijst van drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio