©  REUTERS

Gasprijsplafond Europese Commissie roept weerstand op

De Europese ministers van Energie vergaderen donderdag over de invoering van een plafond op de groothandelsprijs van gas. Als het van de Europese Commissie afhangt, wordt de prijs afgetopt op 275 euro/MWh, maar voor de landen die al maanden pleiten voor zo’n marktinterventie, is dat niet ambitieus genoeg. “Een prijsplafond op een niveau tussen de 150 en de 200 euro is realistischer. Dat zou de gas- en dus ook de elektriciteitsprijs omlaag brengen, zowel deze als volgende winter”, verklaarde de Griekse minister Konstantinos Skrekas voor aanvang.

Bron: Belga

LEES OOK. Europese Commissie heeft gedetailleerd voorstel voor gasprijsplafond klaar

Het ‘marktcorrectiemechanisme’ zou automatisch geactiveerd worden als de futurescontracten die een maand vooruit worden gesloten op de Nederlandse TTF-beurs (de belangrijkste Europese marktplaats) twee weken lang hoger liggen dan 275 euro/MWh en als tegelijk de ‘spread’ met de referentieprijs voor lng op de globale markt oploopt tot 58 euro of meer. Maar de Commissie moest deze week toegeven dat zelfs een piek in de gasprijs zoals Europa eind augustus kende, niet tot de activering van het mechanisme zou hebben geleid.

De Spaanse minister Teresa Ribera noemde het voorstel woensdag al een “grap” en haar Griekse collega Skrekas ging donderdag nog een stap verder. “Een plafond op 275 euro/MWh zetten is geen echt plafond, de Commissie had met een realistischer correctiemechanisme moeten komen. Hij wil het plafond op een niveau tussen 150 en 200 euro/MWh leggen.”

De uitspraken van Skrekas zijn niet zonder belang. Samen met België, Italië en Polen is Griekenland een van de landen die al sinds maart het hardste ijveren voor een marktinterventie. Uiteindelijk zorgden zij ervoor dat een vijftiental landen de druk op de Commissie zo hoog opvoerde dat ze wel met een voorstel moest komen. Commissaris Kadri Simson is namelijk een erg koele minnaar van een gasprijsplafond en waarschuwt net als Duitsland, Nederland en Denemarken voor de Europese gasbevoorradingszekerheid. Maar net door het plafond zo hoog te leggen, zou dat risico vermeden moeten zijn, verdedigde ze donderdagochtend haar voorstel.

Gezien de emotionele reacties op het Commissievoorstel, verwacht de Tsjechische voorzitter van de Raad, minister Jozef Sikela, een “spicy” discussie. Als de ministers geen akkoord vinden, wil hij “zoveel ministerraden als nodig” bijeenroepen om de 27 neuzen alsnog in dezelfde richting te krijgen.

Vastgoed

Jobs in de regio