©  REUTERS

REACTIES. De Bruyne en Alderweireld verklaren hevige discussie: “Dat is pure emotie en toont aan dat we ermee bezig zijn”

Kevin De Bruyne toonde zich na afloop van de 1-0-zege tegen Canada kritisch voor de Rode Duivels. Hij kwam ook terug op zijn discussie met Toby Alderweireld voor het oog van de camera’s. Alderweireld was op zijn beurt milder voor de eigen ploeg en vond dat de verdediging het perfect deed.

Wim Conings, Jonas Withouck

“Het was niet goed”, was De Bruyne duidelijk voor de camera’s van Sporza. “Ik vond dat we in de eerste helft een foute manier van opbouwen hadden, we vonden de ruimte niet terwijl die ruimte er wel degelijk was. Dat hebben we tijdens de rust bijgesteld, waarna het iets beter was. Al was het als ploeg nog altijd niet goed genoeg”, sprak hij over de moeite die de Belgen hadden om onder de druk van Canada uit te voetballen.

“Dat was ook waar mijn discussie met Alderweireld over ging. Ik denk dat er meer ruimte lag dan er gezien werd en vond dat we te veel de lange bal zochten terwijl er wel ruimte lag om erdoor te komen. Maar goed, wat discussie over de manier van spelen is geen probleem”, leek hij er niet al te zwaar aan te tillen. “We weten wel wat er moet veranderen. Uiteindelijk was dit (de manier van spelen, nvdr) ook niet het belangrijkste. We waren niet goed genoeg, maar de vechtlust zat wel goed. Dat is iets dat we altijd gehad hebben, maar ook een minimumvereiste. Als het niet loopt, kan je zo nog altijd winnen. We moeten hieruit leren en ook realistisch zijn. Het moet beter, inclusief ikzelf.”

Alderweireld: “Meteen uitgepraat tussen Kevin en mij, we zijn meer dan oké”

Toby Alderweireld is tevreden over de manier waarop de verdediging zich presenteerde. “We hebben niet goed gevoetbald, maar we hebben wel heel hard geknokt”, aldus Alderweireld bij Sporza. Er was heel veel commentaar op de verdediging, zeker over de snelheid. Maar we hebben het vandaag als verdediging perfect gedaan, denk ik. We hebben echt ons leven gegeven om die drie punten uit de brand te slepen, dat verdient ook een compliment.”

Over de felle discussie met De Bruyne: “Dat is puur voetbal, dat zijn emoties. We zijn hier niet om als koorknapen met elkaar om te gaan, we zijn hier als mannen. Kevin zat met iets en ik was het daar niet mee eens. Punt. Dat is emotie en toont aan dat we ermee bezig zijn. De knoppen zijn heel snel omgedraaid en dat is gewoon uitgepraat tussen Kevin en mij. We zijn meer dan oké.”

“We hebben het goed gedaan op de punten waarop er kritiek was. We zijn weinig gepakt in de rug, ik zie alleen maar verbetering. Natuurlijk besef ik ook wel dat het nog beter moet.”

©  AP

Courtois: “Moeten beter spelen als we ver willen geraken”

Thibaut Courtois blonk als vanouds uit in de WK-opener van de Rode Duivels. “Ik ben heel tevreden met de drie punten, maar we moeten wel beter spelen als we ver willen geraken op het toernooi”, zei de Limburger in een eerste reactie bij Sporza.

“Het niveau dat Spanje vandaag bijvoorbeeld haalde, moeten wij ook nastreven. Maar goed, op een groot toernooi telt enkel het resultaat. Het moet niet altijd met het beste voetbal. Drie punten is een goed begin, zeker omdat de anderen gelijk hebben gespeeld. Nu moeten we gewoon vooruitkijken naar zondag. Winnen tegen Marokko en we zijn geplaatst”, verklaarde Courtois.

“Canada was vandaag heel moeilijk bespeelbaar. Ze speelden erg fysiek en zetten erg veel druk op de man. Wij stonden in de eerste helft telkens twee, drie meter van de man af. Zij brachten ons in de problemen met hun intense pressing. In de tweede helft speelden we veel beter. Dan hebben we enkel wat afstandsschoten weggegeven.”

“Ik had de penalty’s op voorhand wat bestudeerd. Ik wist ook dat hij nog niet veel penalty’s getrapt had. Het was wel erg handig dat ik hem stopte, want als we dan al achterkomen, zag ik het somber in.”

©  BELGA

Roberto Martinez: “We speelden niet goed, maar hebben veel waarop we kunnen bouwen”

Bondscoach Roberto Martinez beseft dat zijn ploeg beter moet spelen, maar maakt zich nog geen zorgen. “Het was een heel moeilijke wedstrijd, Canada was beter dan wij”, aldus de bondscoach bij Sporza. “Ze waren heel duidelijk in wat ze wilden doen, ze hebben heel veel snelheid. Om eerlijk te zijn hebben we een andere kant van ons spel moeten laten zien. Ik ben wel verheugd dat we de wedstrijd wonnen op grinta, op ervaring en dankzij de kwaliteit van onze doelman, die ons in de wedstrijd hield. De overwinning vandaag is voor mij belangrijker dan een overwinning en goed spelen. Dit is een toernooi waarin je moet groeien door dit soort wedstrijden te spelen. Er zijn ook toplanden die wedstrijden verliezen. Het is een ongelooflijk voordeel om in het toernooi te kunnen groeien met overwinningen. We moeten de overwinning appre­ciëren, maar ook realistisch zijn. We speelden niet goed, dat is duidelijk. Maar we hebben veel waarop we kunnen bouwen.”

©  EPA-EFE

MEER OVER DE RODE DUIVELS

Vastgoed

Jobs in de regio