©  AP

VS: “Russen zullen mogelijk chemische wapens inzetten in Oekraïne”

Als de Russen terrein blijven verliezen in Oekraïne, zullen ze mogelijk chemische wapens inzetten. Het kan onder meer gaan om het gif dat is gebruikt tegen de Russische Kremlin-tegenstander Aleksej Navalny. Dat meldt het Amerikaanse Politico, dat zich baseert op zes niet nader genoemde ingewijden bij de Amerikaanse regering.

Bron: BELGA

De functionarissen, die op anonimiteit stonden, geloven niet dat er een onmiddellijke dreiging is, maar ze zeggen dat Moskou de stap kan zetten als het zich verder moet terugtrekken. De Russische president Vladimir Poetin zou eerst chemische wapens gebruiken en pas daarna eventueel zijn toevlucht nemen tot kernwapens.

De Verenigde Staten hebben geen informatie die suggereert dat een chemische aanval in Oekraïne op handen is. De ingewijden verwachten eerder dat de gevechten tijdens de wintermaanden zullen stoppen, en er voor beide zijden op het slagveld dus niet veel verandert. Maar in het geval van aanhoudende verliezen, of een volledige ineenstorting van het Russische leger, sluiten topambtenaren de escalatie niet uit.

De Nationale Veiligheidsraad van de Verenigde Staten weigerde Politico commentaar te geven.

Vastgoed

Jobs in de regio