©  Shutterstuck

Onze bespaartip: gebruik een gratis ‘open source’ alternatief voor dure software

Van torenhoge energieprijzen tot historische inflatie: het leven wordt aan sneltempo duurder. Het goede nieuws is dat we met kleine ingrepen steeds meer impact kunnen hebben op onze portemonnee. Daarom geeft Gazet van Antwerpen elke dag een handige bespaartip. Doe er je voordeel mee!

Teksten en presentaties maken, foto’s bewerken, videoconferenties opzetten: als je voor elk programma op je computer een softwarepakket moet aankopen, ben je veel geld kwijt. Gelukkig zijn er voor de meeste programma’s gratis alternatieven, in de vorm van open source: dat is software waarvan de broncode vrij toegankelijk is en het gebruik vaak helemaal niets kost. Veel van die programma’s zijn net zo gebruiksvriendelijk en veilig als hun dure tegenhanger.

Neem Microsoft Office, waarvoor je voor een gezinsaccount 99 euro per jaar betaalt. Een alternatief is LibreOffice, waarmee je net als bij Microsoft Office teksten, spreadsheets, presentaties en meer kan maken. Met Zoom kan je gratis aan de slag, maar als je langer dan 40 minuten wilt videobellen moet je een pro-account van 139,90 euro per jaar kopen. Dat is niet het geval bij het programma Jitsi. En zelfs voor gespecialiseerde software als Adobe Photoshop (290,28 euro per jaar) bestaat met GIMP een prima open source alternatief.  JVBo

Vastgoed

Jobs in de regio