© ATV

Stuurgroep Boerentoren komt er na overleg tussen Huts en Vlaams erfgoedminister

Antwerpen -

Er komt een stuurgroep die zich zal buigen over de plannen voor de Boerentoren. Daarin zitten behalve eigenaar Katoen Natie ook de architecten en experts van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Dat heeft Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) donderdag gezegd na een overleg met Fernand Huts.

Patrick Van de Perre

LEES OOK. Van “toch maar goed nadenken” tot “een graaf plan”: ex-bewoners Hans De Munter en Barbara Arnouts over de Boerentoren

Over de toekomst van de Boerentoren is het laatste woord nog niet gezegd, net zoals er op dit moment nog geen duidelijkheid is of de plannen die Fernand Huts dinsdag heeft voorgesteld in deze vorm werkelijkheid zullen worden.

“De ontmoeting met Fernand Huts en architect Daniel Libeskind was erg verhelderend. De plannen met de Boerentoren en de filosofie erachter werden tot in het detail toegelicht. Ik heb bewondering voor de ondernemersgeest en de durf waarmee een dergelijk groot project wordt aangepakt. We zullen evalueren hoe dit stuk art-deco-erfgoed gecombineerd kan worden met de nieuwbouw en de glazen kroon die op de Boerentoren geplaatst wordt”, zegt de minister.

Matthias Diependaele moedigt aan dat de havenbaas met dit stuk Antwerps erfgoed wil uitpakken. “Maar dat moet gebeuren met respect voor onze monumenten. Laten we een publiek debat voeren met experts, Antwerpenaren en heel Vlaanderen.”

Ook Antwerpen voorstander van overleg

De Antwerpse schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) hintte woensdag al op het oprichten van een stuur- of werkgroep. “Het is duidelijk dat we in dit concrete geval, net omwille van de vele betrokken partijen, voor menig maand vertrokken zijn. Door een werkgroep op te richten en in alle rust samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat dit project een meerwaarde zal zijn voor de skyline van onze geliefde stad.”

De schepen wijst er opnieuw op dat de Boerentoren een icoon en een landmark is, die de skyline van de stad bepaalt. “Net daarom moet daar heel verstandig mee worden omgegaan. We staan nog maar aan de start van een lang traject. Het verheugt mij alleszins dat het gebouw voor het eerst in haar bestaan een volledige publieke functie krijgt.”

Ook brandweer praat mee

Verder legt Annick De Ridder uit dat er een lang traject voorafgaat aan een eventuele omgevingsvergunning. De betrokkenen, in dit geval Fernand Huts, moeten eerst gesprekken voeren met stedelijke of provinciale diensten om uit te maken wat er op het vlak van vergunningen mag en moet.

“Het moet duidelijk worden of dergelijk project past binnen het RUP voor dat deel van de stad. Daarnaast heb je voor dit soort projecten ook nog het architecturaal gegeven en de inpasbaarheid in de omgeving. Hier is er een zeer belangrijke rol weggelegd voor de stadsbouwmeester en het Agentschap Onroerend Erfgoed”, vervolgt de schepen.

Op basis van die gesprekken dient de aanvrager een vergunningsaanvraag in, waarna dan de officiële adviezen volgen van alle betrokken diensten. Uiteindelijk zal het niet de stad Antwerpen zijn die in haar eentje beslist of er een omgevingsvergunning wordt gegeven. “Het advies van de brandweer als het gaat om veiligheid en van het Agentschap Erfgoed zijn doorslaggevend. Daar zijn we als stad aan gebonden.”

LEES OOK. Van “te futuristisch” tot “supercool”: dit denken Antwerpenaren over het nieuwe ontwerp voor de Boerentoren

MEER OVER Boerentoren

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio