De herstellingen gebeuren door mensen uit kansengroepen die zo hun plaats op de arbeidsmarkt vinden © Joris Herregods

Decathlon herstelt vanaf nu ook jouw textiel

Willebroek -

Na fietsen start sportwinkelketen Decathlon nu ook met een eigen hersteldienst voor textiel. Hiermee wil het bedrijf de Belg aanzetten om kledij, rugzakken of boekentassen met versleten ritsen, geloste naden of afgevallen knopen niet weg te gooien, maar ze te laten herstellen. Decathlon werkt hiervoor samen met het Mechelse CiLab, gespecialiseerd in het herstellen en upcyclen van kleding.

Ward Bosmans

De herstellingen gebeuren in een atelier in het centrale magazijn van Decathlon in Willebroek. In het eerste jaar mikt men op zo’n 4.000 herstellingen per jaar. Decathlon neemt met dit nieuwe initiatief verder het voortouw op het vlak van duurzaamheid, want eerder lanceerde het al een fietshersteldienst. Ook oud sportmateriaal kan je bij het bedrijf verkopen, waar het vervolgens wordt opgeknapt om het met garantie tweedehands te verkopen. “We willen niet alleen producten verkopen, maar we denken ook na wat we er achteraf mee doen”, zegt persverantwoordelijke Julie Nevejan. Concreet kan je als consument je gescheurde jas, een broek of t-shirt met losse naad of een kapotte sportzak binnenbrengen bij één van de 35 winkels van Decathlon en ze er een week later terug ophalen.

De fietshersteldienst van Decathlon is al langer actief © Joris Herregods

Volgens Bohdan Lamon van Decathlon worden er veel kledingstukken met kleine gebreken weggegooid. “Dat komt mede omdat er steeds minder naaiateliers zijn in ons land. Wij willen met onze nieuwe hersteldienst dat consumptiepatroon doorbreken. Zo dragen we ons steentje bij aan duurzame consumptie.”

Betaalbaar

De hersteldienst van Decathlon werkt ‘à la carte’. Per item rekent de dienst een aparte prijs aan. Een slider van een rits herstellen kost bijvoorbeeld 6 euro, de hele rits vervangen 23 euro. Voor het vervangen van velcro, elastieken of gespen bij kledij of rugzakken, betaal je 10 euro. Losgekomen naden herstellen, kost 8 euro. Opmerkelijk is dat Decathlon geen beperking oplegt in de aangeboden kledij. Ook textiel dat niet van Decathlon komt wordt hersteld, zelfs als het op pyjama’s of jassen gaat die niets met sportkledij te maken hebben. “Zo maken we niet alleen de verschillende sporten, maar ook herstellingen van kledij en accessoires betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. Door de huidige energiecrisis zijn steeds meer mensen bereid om herstellingen te laten uitvoeren”, zegt Bohdan Lamon.

Jan Merckx is één van de oprichters van CiLAB © Joris Herregods

Mechelse start-up

De herstellingen worden uitgevoerd door de Mechelse start-up CiLAB (Circular Innovation Lab). Het bedrijf is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. “We hebben als doel de wereld van textiel te gaan veranderen met processen die leiden naar re- en upcyling. Voor Essentiel maken we bijvoorbeeld een nieuwe collectie van oude kledingstukken en ook voor JBC, Woody en het jeansmerk HNST doen we iets gelijkaardigs. De samenwerking met Decathlon is de volgende stap voor onze circulaire onderneming. De herstellingen zullen voor een deel uitgevoerd worden door mensen uit kansengroepen die we zo de mogelijkheid bieden om op onze arbeidsmarkt aan de slag te gaan. Daarnaast gaan we ook medewerkers van Decathlon opleiden tot herstellers”, legt Jan Merckx uit. Hij is een van de oprichters van CiLAB. “Als we alles 100% opnieuw kunnen gebruiken door kleine problemen – letterlijk – te stoppen, komen we al een heel eind.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio