Het koninklijk bezoek aan de productiefabriek van Ravago wordt kort en zal in beperkte kring verlopen. © RR

Filip en Mathilde brengen komende woensdag bedrijfsbezoek aan Ravago: “Recyclage en duurzaamheid liggen hen na aan het hart”

ARENDONK -

Koning Filip en koningin Mathilde brengen komende woensdag een bedrijfsbezoek aan Ravago Production in Arendonk. De familie Roussis-Van Gorp geeft hun een rondleiding in de fabriek in de Poederstraat, waarna ze meteen doorreizen naar Zoersel. Daar neemt het vorstenpaar ook uitgebreid de tijd om het publiek te groeten.

Eddy Meulemans

Het wordt woensdag al de tweede keer dat Zijne Majesteit op bezoek komt in de recyclagefabriek van Ravago Production in Arendonk. In 1998, intussen 24 jaar geleden, gebeurde dat ook al door... koning Albert II. De vorst was toen danig onder de indruk van het pionierswerk dat stichter Raf Van Gorp, afgekort als Ravago, destijds verricht had. Lang voordat het populair werd, in de jaren zestig, was Raf Van Gorp al bezig met hergebruik van afval. Zo ging hij bij de lokale boeren in Arendonk plasticafval ophalen om er korrels van te maken als grondstof voor nieuwe kunststofproducten.

Komende woensdag treedt koning Filip in de voetsporen van zijn vader door opnieuw af te stappen in de Poederstraat in Arendonk. “Het wordt een blitzbezoek”, bekent de woordvoerder van Ravago. “Het exacte programma moeten we nog bespreken met het Hof, maar vast staat dat de rondleiding kort en in besloten kring zal gebeuren. Waaraan we dit hoog bezoek te danken hebben? Het is een publiek geheim dat recyclage en duurzaamheid de koning en de koningin na aan het hart liggen.”

Achtduizend werknemers

Ravago Production is op het vlak van plasticrecyclage niet alleen een pionier. Het Arendonkse familiebedrijf is ook een grote wereldspeler, met wereldwijd meer dan achtduizend werknemers en vestigingen in alle continenten. Toch is Ravago, dat dit jaar zijn 60ste verjaardag viert, tot vandaag trouw gebleven aan zijn roots. Zo wordt de multinational vandaag nog altijd geleid door de familie Roussis-Van Gorp en... ook nogal altijd vanuit de hoofdzetel in Arendonk.

“Ravago betekent heel veel voor Arendonk”, bevestigt burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA). “Het is onze belangrijkste werkgever, maar daarnaast steunt Ravago ook vele verenigingen in onze gemeente: niet alleen als zichtbare shirtsponsor van voetbalclub KFC Arendonk Sport, maar nog meer in stilte achter de schermen, in de bescheiden stijl van de familie.”

Zelfgebakken koekjes

Ook de burgemeester zelf trekt komende woensdag zijn beste kostuum aan om de koning en de koningin mee te ontvangen bij Ravago. Zij kennen elkaar nog van in 2016. Toen brachten Filip en Mathilde een bedrijfsbezoek aan Carta Mundi in Turnhout, maar gingen ze eerst nog even langs in het theehuisje van vzw Talander aan de Lusthoven in Arendonk, waar mensen met een beperking verblijven. De vorst en de vorstin werden er toen getrakteerd op koekjes die de bewoners zelf gebakken hadden.

Burgemeester Hendrickx houdt alleen maar mooie herinneringen over aan die dag. “Hoe de koning en de koningin waren in de omgang? Koning Filip was eerder gereserveerd, terwijl Mathilde heel joviaal en spontaan met iedereen in gesprek ging”, herinnert de burgemeester zich.

Publieksbad in Zoersel

Het koninklijk gezelschap zal woensdag nog voor de middag in Arendonk opnieuw de E34 oprijden richting Zoersel. Daar is een bezoek gepland aan Monnikenheide-Spectrum, een grote zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. De Kempense uitstap eindigt op de parking voor het administratief centrum in Sint-Antonius (Zoersel), waar Filip en Mathilde de bevolking zullen groeten. Het zogenaamde ‘publieksbad’ start volgens burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) van Zoersel rond 12.45u. “De parking wordt daarvoor helemaal autovrij gemaakt”, zegt ze “Mensen die belangstelling hebben, kunnen de koning en de koningin gedurende een half uur komen groeten of een kaartje of bloemen afgeven.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio