Aannemer Bart Beullens plantte deze week een aantal beeldbepalende bomen aan op de nieuwe rustplek in domein Hof Ter Laken. © Stichting Kempens Landschap

Rustoase krijgt vorm in domein Hof Ter Laken: “Genieten op bankje of in hangmat”

Booischot -

Een eilandvormig grasland van zo’n halve hectare in het noorden van het kasteeldomein Hof Ter Laken in Booischot (Heist-op-den-Berg) wordt ingericht als rustoase. Deze week gingen er 650 nieuwe bomen in de grond in de zone waarin de vroegere kasteelconciërge tuinierde en waarin ook tal van vervallen gebouwtjes en exotische plantsoorten stonden.

Kristof Van Rompaey

Toen Stichting Kempens Landschap en het lokaal bestuur van Heist-op-den-Berg in 2018 eigenaar werden van Hof Ter Laken, woonden de baron en zijn vroegere conciërge-tuinman nog in het kasteel. Die conciërge bewerkte in het noorden van het park een stukje grond omgeven door grachten. Het stond er vol hokken, bergingen en een honderdtal – meestal woekerende en exotische – plantensoorten. Na de verkoop raakte de tuinzone in verval.

“Bij de opmaak van een globale visie voor het park rees de vraag wat we met dit stuk zouden doen”, zegt Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. “Zoals de zone er toen bij lag, paste ze niet in het historische en natuurlijk kader van het park. We besloten om er een plaats van rust en geborgenheid van te maken. Bosbaden, de stilte opzoeken of gewoon even neerstrijken op een bankje tijdens een wandeling: het moet hier allemaal kunnen.”

Al in 2020 werd het hele terrein vrijgemaakt. Bij de heraanplanting wordt nu rekening gehouden met biodiversiteit. “Deze week werden zo’n 650 nieuwe bomen aangeplant, net als een 850-tal struiken met aantrekkelijke bessen voor vogels”, vult gedeputeerde en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap Jan De Haes (N-VA) aan. “Zo ontstaan er geborgen hoekjes waarin volgend voorjaar nog leuke zit- of ligelementen komen. Kleurrijke bloemen in de graszones maken het geheel af en zijn interessant voor bijen en vlinders.”

Bank of hangmat

Heists burgemeester Jan Moons (N-VA) is blij met het uiteenlopende aanbod dat zich in het park ontwikkelt. “Er is de SamenHof, waar mensen collectief tuinieren en fruit kweken, en er komt een speelzone voor de jeugd”, zegt hij. “In de toekomstige horecazaak en erfgoedlogies kunnen mensen elkaar ontmoeten en samen genieten van dit prachtige erfgoed. De nieuwe rustplek biedt dan weer mogelijkheden aan mensen die hier stilte en geborgenheid zoeken. Vanaf volgend voorjaar kunnen ze er genieten op een bankje of in een hangmat.”

Voor de realisatie van de rustoase krijgt de Stichting Kempens Landschap subsidies van het Agentschap voor Natuur en Bos. Van de totale investering van zo’n 40.000 euro komt daardoor 28.500 euro van de Vlaamse overheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners