©  AP

Gelukkig hebben we een Koninklijke keeper: Rode Duivels starten aan WK met een zeer gevleide zege tegen Canada

Hoe Canada? Zo kan dat. De Rode Duivels zagen af in hun eerste WK-match, maar als de nood hoog is, is er nog altijd Thibaut Courtois. Hij pakte in de eerste helft een penalty van Davies en hield België overeind. Daarna deed Michy Batshuayi met één flits de rest: 1-0. Als we evenwel een hoofdrol willen spelen op dit WK, moet het beter. De beste keeper ter wereld zal het niet altijd oplossen.

Jürgen Geril in Doha

LEES OOK. Thibaut Courtois is weer eens de “Belgian Wall” en pakt penalty op WK tegen Canada

In Qatar houden ze niet van de regenboogkleuren. Diversiteit promoten mag niet op dit WK en dus werd de kleurrijke OneLove-kapiteinsband door de FIFA verboden op straffe van boetes en gele kaarten. De Rode Duivels en alle andere landen plooiden voor die druk, maar de Belgen zagen tijdens hun eerste WK-match toch alle kleuren van de regenboog. En het was geen protestactie. Of toch geen bewuste. Dat zou pas straf zijn geweest.

De Duivels zagen af omdat ze vanaf de openingsfase overlopen werden door de Canadezen. Vooraf waren we gewaarschuwd voor de snelheid en het laaiende enthousiasme van The Canucks, maar die stapten echt als wervelwinden op het veld. Bij hen ging het twee keer rapper dan bij ons. De flanken werden gegeseld door roadrunners Alphonso Davies en Tajon Buchanan en toen Carrasco zich te makkelijk liet wegzetten dwong Canada een dubieuze corner af. In de daaropvolgende fase knalde Buchanan het leer tegen de hand van pineut Carrasco en de VAR legde het leer onherroepelijk op de stip. Gelukkig hebben we op zo’n momenten de allerbeste keeper ter wereld. Bayern-ster Alphonso Davies kon de eerste Canadese WK-goal ooit maakten, maar Thibaut Courtois stopte zijn strafschop. De Koninklijke doelman kroonde zich zo tot de eerste Belgische keeper die een elfmeter stopte op een WK sinds het begin van de waarnemingen in 1966. Wat een ontlading. Wat een sjans ook.

©  REUTERS

Met konijnenpoot Dendoncker

Al was dat geluk misschien niet zo toevallig. Roberto Martinez verkoos in zijn basisopstelling dan toch Leander Dendoncker boven Zeno Debast. Toeval of niet, maar met Dendoncker in de ploeg verloren de Duivels nog nooit een interland: 23 zeges en 6 gelijkespelen. Zo’n konijnenpoot moet je gebruiken.

Vooral omdat België niet meer het topland lijkt te zijn waarvoor de Canadezen hen hielden. In het eerste half uur gaf Kevin De Bruyne maar drie geslaagde passes. Hij werd simpelweg veel te weinig bereikt. Witsel moest zwoegen, Tielemans was te plat en Castagne moest overleven. Canada nam nochtans grote risico’s door met veel volk naar voren te stormen en veel ruimte in de rug te laten. Helaas bereikten de Belgische passes hun doel niet. Op de tribune liet Romelu Lukaku zijn hoofd eens in zijn schoot zakken.

©  REUTERS

Ook King Kev begon zich te enerveren. Toen Toby Alderweireld nog eens een lange bal verstuurde, kreeg hij zelfs een vermaning: speel eens in de voeten. De wrevel was gewekt, maar even later gooide de Antwerp-verdediger toch nog eens achter de defensie. Als een deus ex machina was Michy Batshuayi daar. De spits had tot dan toe geen bal geraakt, maar die ene baltoets was toch geweldig. Batsman duikt altijd onverwacht op en punterde de 1-0 binnen: zijn 27ste Belgische goal al. Hij is de pure definitie van een spits. Achteraan gebaarde Alderweireld naar De Bruyne: zie je wel. Martinez moest het brandje blussen.

©  REUTERS

Met vijf verdedigers

Is dat nu het verschil tussen een onervaren en een ervaren ploeg? De goal kon op geen beter moment vallen, want de vraag was of de Canadezen hun hoge tempo zouden volhouden. Roberto Martinez schakelde alleszins en haalde Carrasco en Tielemans naar de kant voor Meunier en Onana. We gingen zelfs met vijf verdedigers spelen om te overleven. De regenboog die we hadden gezien loste zo toch een beetje op, want Davies en co. konden hun recordtempo niet aanhouden waardoor de. Duivels ontsnapten aan de druk.

Martinez deed na een uur zijn gebruikelijk wissel en haalde Eden Hazard naar de kant voor Leandro Trossard. De aanvoerder was behoorlijk als rustpunt in deze partij, maar de snedigheid zat er toch weer niet. Wat doen we daar de volgende match mee?

Er zijn nog heel wat vraagtekens, maar het belangrijkste is toch België die eerste WK-match won. Met dank aan Courtois en ook aan Batshuayi. Tegen Marokko mag Michy zijn nagels lakken in de kleuren van de regenboog.

LEES OOK. ANALYSE. Frank Raes na België - Canada: “We mogen onze beide pollekes kussen”

 • De Belgische en Canadese vlag sieren al de led-verlichting aan het Ahmad Bin Ali Stadion
 • 17u20

  Statistieken in het voordeel van België

  Canada is als Noord-Amerikaans land lid van de CONCACAF, een voetbalbond tegen wiens leden de Rode Duivels niet zo veel hebben gespeeld. Slechts één keer tegen Canada (0-2 winst, goals Jan Ceulemans en Marc Degryse) en elf keer tegen een ander land, de laatste keer tegen Panama op het WK 2018 (3-0 winst). Het is een aangename tegenstander voor de Belgen want ze wonnen van de twaalf wedstrijden tien keer. De enige twee verliezen waren telkens tegen Mexico, op het WK 1970 en op het WK 1986 toen Mexico telkens het organiserend land was.

  Canada van zijn kant kon in zijn laatste twaalf wedstrijden tegen een Europees land dan weer niet winnen: vijf keer gelijk, zeven keer verloren. De laatste keer dat dit lukte was op 29 maart 2011 in een oefenwedstrijd tegen Wit-Rusland (0-1)

 • 17u40

  De aftrap komt dichterbij

  Nog een dikke twee uur voor de aftrap van België - Canada. Het Ahmad Bin Ali Stadion is er klaar voor.

 • Roberto Martinez wijzigt opstelling dan toch: Leander Dendoncker in de basis tegen Canada, wellicht ten koste van Zeno Debast

  Gazet van AntwerpenDe bondscoach van de Rode Duivels pakt uit met een verrassing: Leander Dendoncker staat aan de aftrap tegen Canada. De laatste wedstrijden krijgt hij geen kans, maar nu komt hij toch in de ploeg. Dat valt te horen rond de Rode Duivels. Wellicht is Zeno Debast het kind van de rekening.
 • 17u50

  Buitenlandse journalisten over België - Canada

  Onze journalisten in Qatar spraken in de catacomben van het Ahmad Bin Ali Stadion met enkele buitenlandse journalisten over België - Canada. Hierboven leest u hun mening over de match.

 • 17u52

  Bakary Diakité uit Mali: "Hazard moet zijn problemen van bij Real vergeten"

  Bakary Diakité woont de wedstrijd tussen België en Canada straks bij namens Les Echos uit Mali."Ik ben hier omdat ik verschillende spelers volg in clubverband", zegt de Afrikaanse journalist. "Denk maar aan David bij Lille, Openda bij Lens of eerder ook Michy Batshuayi. Ik was ook aanwezig bij de presentatie van Eden Hazard bij Real Madrid. Hij heeft de verwachtingen niet kunnen inlossen, maar ik hoop dat hij op dit WK zijn problemen kan vergeten. Dan is België voor mij zeker een outsider voor de wereldtitel. Het is hun allerlaatste kans, deze generatie wordt stilaan oud."
  Vanavond verwacht Diakité dat België vlot zal winnen. "Als ze hun niveau halen tenminste. Het is ook wel opletten voor de snelle jongens bij Canada, maar dan nog... België is voor deze match de topfavoriet." (pjc)

 • 17u54

  Catalin Tudose uit Roemenië: " Hoe ver jullie kunnen geraken? Minstens tot in de kwartfinale"

  We hebben een Roemeen gevonden in de perszaal. Catalin Tudose, journalist bij Romanian Soccer, gelooft vol in de kansen van de Rode Duivels op dit WK. “Tegen Canada zie ik jullie vlot winnen, zelfs zonder Romelu Lukaku”, aldus Tudose. “Er staat achter de spits nog genoeg kwaliteit om het verschil te maken - denk maar aan Kevin De Bruyne. Jullie hebben nu nog meer ervaring dan op het WK van 2018. Het zal vooral een kwestie worden van de spelers fit genoeg aan de aftrap te hebben. Maar als die twee dingen in balans zijn - ervaring én frisse benen - zie ik het zeker goed komen voor jullie. Hoe ver jullie kunnen geraken? Minstens tot in de kwartfinale. Duitsland of Spanje zal een zware dobber worden, maar we hebben op dit WK al gezien dat een stunt altijd tot de mogelijkheden behoort.” (ybw)

 • 17u57

  Essa Al Suleity uit Qatar: “Waarom klagen over Qatar? Over het WK in Rusland klaagde niemand”

  De Qatarese journalisten in de mediacentra zijn niet zo talrijk, maar Essa Al Suleity is een uitzondering. Hij was vandaag present bij Marokko-Kroatië, ging één helft naar Duitsland-Japan en kijkt straks naar België-Canada. “Ik heb grote bewondering voor België”, zegt hij. “Ik kijk op tv dikwijls naar Manchester City en Kevin De Bruyne is weergaloos. Jullie hebben ook Courtois en Lukaku. Oh is Lukaku geblesseerd. Dat is jammer. Ik hoop dat België ver zal raken in het WK, maar je moet het altijd afwachten. Argentinië verloor al, Duitsland nu ook…De minder ervaren landen verrassen hier. Behalve Qatar (lacht). Wij waren te nerveus voor die eerste match. Voor ons wordt het moeilijk.”
   
  Wat vindt Essa Al Suleity dan van dit gecontesteerde WK in het algemeen. Kan hij vrijuit praten? “Er wordt van buitenaf veel geklaagd over dit WK”, klinkt. “Ik kan alleen zeggen dat wij alles hebben gedaan voor de fans, voor de spelers en voor de media om er een zorgeloos toernooi van te maken. Vier jaar geleden was het WK in Rusland en toen klaagde niemand. Dat is slechts een vaststelling.” (jug)
   

 • Antwerpse Canadees Tomasz Radzinski schat kansen van Canada in: “Achteraan zijn ze te pakken op snelheid”

  De Rode Duivels trappen woensdag hun WK af tegen Canada. Het grote Noord-Amerikaanse land is er voor het eerst in 36 jaar nog eens bij op een wereldkampioenschap voetbal. Antwerpenaar Tomasz Radzinski (48) is als voormalig Canadees international perfect geplaatst om de kansen van zijn land in te schatten. “Dit WK is een grote test voor het toernooi van binnen vier jaar.”
 • 18u10

  Belgische fans verbroederen in Qatar

 • Ook Francis uit Lanaken, de bekende atomiumman, is erbij in Qatar. Hij heeft pintjes gevonden voor de match.
 • Een impressie van buiten het Ahmad Bin Ali Stadion, een kleine twee uur voor de match. De sfeer moet er duidelijk nog inkomen.
 • 18u22

  Zetten Rode Duivels sterke reeks verder?

  De Rode Duivels zijn sterk in de groepsfase. Van de laatste twaalf wedstrijden in de groepsfase van een WK of EK wonnen ze er liefst elf. Alleen de eerste wedstrijd op het EK 2016 ging met 0-2 verloren
  tegen Italië. 


  Op de jongste zeven WK’s (sinds 1982) waaraan de Rode Duivels deelnamen, verloren ze maar één keer hun openingswedstrijd: 2-1 tegen thuisland Mexico in 1986.

MEER OVER DE RODE DUIVELS