Assistent Kris met een van de verlamde honden die nu wordt opgevangen in Dierencentrum Waasland. © dvk

“Zo’n schrijnende situatie heb ik nog nooit gezien”: opvangcentrum haalt tientallen verlamde honden, katten, slangen en hagedissen weg bij bewoonster

Haasdonk/Eeklo -

Dierencentrum Waasland in Haasdonk heeft verschillende dieren gered uit een schrijnende situatie in een woonst in Eeklo. Een groot deel verlamde honden, katten en slangen wordt nu door hen verzorgd. “In de afgelopen dertig jaar heb ik nog nooit zoiets ergs gezien”, zegt Dirk Vermeulen van Dierencentrum Waasland.

Dieter Verschooren

Vier verlamde honden, zes katten, drie slangen en verschillende hagedissen krijgen voortaan onderdak in Dierencentrum Waasland. Samen met nog een aantal erg verzwakte dieren woonden ze bij een dame in Eeklo, waar ze verre van de juiste zorgen kregen. Samen met de mensen van opvangcentrum Animal Trust uit Melle kwam asielbeheerder van Dierencentrum Waasland Dirk Vermeulen ter plaatse om de dieren te bevrijden uit hun ongezien ellendige situatie.

“In de dertig jaar dat ik dit doe, heb ik nog nooit zoiets ergs gezien”, zegt Dirk. “De dame in kwestie dacht goed te doen voor de dieren door verschillende verlamde honden uit landen als Roemenië naar hier te halen en ze bij haar thuis te houden. Jammer genoeg was ze er helemaal niet op voorzien om zo’n hulpbehoevende dieren te houden. Uit ervaring weet ik dat het al erg moeilijk is om nog maar één verlamde hond te verzorgen, en daar zaten er wel veertien.”

Gastgezinnen

Een deel van de honden werd ondergebracht in het asiel in Melle, vier worden in Haasdonk opgevangen. “Wij hebben nu al 130 honden in ons opvangcentrum, dus we konden ze niet allemaal opvangen. Maar we doen wel ons uiterste best om de dieren zo goed mogelijk te verzorgen en hen hopelijk later opnieuw bij een warm gastgezin te kunnen plaatsen ”, zegt Dirk. “Voor de Argentijnse tegu, een soort hagedis, heb ik meteen een nieuw terrarium gekocht, maar ook wij hebben onze grenzen.”

In eigen uitwerpselen geleefd

Intussen zijn de dieren, die in Eeklo een pamper werden aangedaan en quasi constant in de eigen uitwerpselen leefden, opgeknapt en hebben ze een warm en droog onderkomen bij Dirk en zijn assistent Kris Amelinckx. “Het zijn zulke lieve beesten en ze zijn nu al erg enthousiast als ze ons zien, dus hebben we er zeker goede hoop op dat het merendeel zich hierdoor zal vechten”, zegt Kris.

“Al houden we wel altijd rekening met de levenskwaliteit van het dier in kwestie. Indien het meer lijdt dan gezond is, zullen we de knoop moeten doorhakken en het dier laten inslapen. Dat gebeurt hier gelukkig heel weinig, alleen wanneer het dier ongeneeslijk ziek is of dermate agressief.”

Vanaf het moment dat de dieren sterk genoeg zijn, worden ze vrijgegeven door de dienst Dierenwelzijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners