In het Repair Café buigen studenten Elektromechanica van Thomas More en ingenieursstudenten van KU Leuven zich over kapotte apparaten. © Hans Otten

Repair Café van studenten geeft tegengas aan wegwerpmaatschappij

Geel -

Studenten van Thomas More en KU Leuven in Geel zijn woensdag tijdens het Repair Café XL de hele dag in de weer in een poging om kapotte stofzuigers, koffiezetapparaten en zelfs oude typmachines weer aan de praat te krijgen.

Hans Otten

Het Repair Café is een internationale formule waarbij vrijwillige deskundigen proberen om oude huishoudspullen, kledij of computers te herstellen. Voor het eerst zette de campus van hogeschool Thomas More en unief KU Leuven in Geel de deuren open voor een Repair Café XL. Want niet alleen brengen tientallen bachelors Elektromechanica en ingenieursstudenten hun theoretische kennis in de praktijk, hun collega’s van de IT-opleidingen, voeding en fiscaliteit verschaffen belangstellenden ook advies.

Initiatiefnemende leerkracht Erwin Van de Put checkt de kapotte naaimachine van Geels burgemeester Vera Celis in. © Hans Otten

‘Het is de batterij’

Het gebeuren is drie uur aan de gang wanneer de Geelse burgemeester Vera Celis (N-VA) met een grote koffer aan de onthaalbalie verschijnt. “Mijn naaimachine doet het niet meer”, zegt ze. “Ik ben zelf niet handig genoeg om veel meer dan voor- en achteruit te stikken, maar dat was net genoeg om de vorige jaren mondmaskers te maken. Maar nu doet het dus helemaal niets meer.”

Jammer, het radiogestuurde wagentje valt niet te herstellen. © Hans Otten

Het toestel krijgt een volgnummer, waarna het in de wachtruimte met andere apparaten belandt. Intussen zijn tientallen jonge mannen en vrouwen met allerlei apparatuur aan de slag om beschadigde of kapotte spullen een tweede leven te geven. Dat gaat met wisselend succes. “Dit wagentje blijkt toch al te zwaar beschadigd om nog te herstellen”, zegt een student, terwijl hij een radiogestuurde auto weer dichtvijst. Een tafel verderop heeft een collega een robotstofzuiger uit elkaar gehaald. “Het euvel blijkt bij een kapotte batterij te zitten. Zo’n robot keert altijd terug naar zijn docking station om op te laden, wat voor snelle slijtage van de batterij zorgt.”

Een nieuwe batterij voor deze robotstofzuiger en het euvel is verholpen. © Hans Otten

50% hersteld

De herstelploegen hebben een slaagpercentage van zowat 50%, schat initiatiefnemend leerkracht Erwin Van de Put van Thomas More. “Dat is normaal. Sommige dingen zijn gewoon niet meer te herstellen. Toch worden er al bij al weinig spullen achtergelaten in de containers die IOK Afvalbeheer hier speciaal is komen plaatsen. Het is de eerste keer dat we dit hier doen, maar we mogen niet klagen over de opkomst.”

Het concept is het perfecte tegengif voor onze wegwerpmaatschappij, al blijkt die toch flink in de verkeerde richting doorgeslagen te zijn. “Ik zag daarstraks studenten wroeten om een bladblazer open te krijgen”, zegt de Geelse milieuschepen Bart Julliams (N-VA). “Dan blijkt dat die zo gemaakt is dat je die niet kàn openmaken. De bedoeling is dat je die bladblazer niet herstelt, maar weggooit en een nieuwe koopt. Vroeger waren we gewend om langer met spullen toe te komen.”

Giovanni Kerckhove uit Mol (rechts) is tevreden dat de studenten na lang zoeken het probleem in zijn elektronische voedingsbron hebben opgelost. © Hans Otten

Wisselstukken printen

De in Mol wonende Kortrijkzaan Giovanni Kerckhove heeft over het initiatief in de krant gelezen. “Ik had thuis een elektronische voedingsbron liggen die al een tijdje stuk was en die ik zelf niet hersteld kreeg. De studenten hier hebben héél lang op de printkaart moeten zoeken welk onderdeeltje het precies liet afweten, maar ze hebben het wel kunnen herstellen. Ik vind dit Repair Café een prima idee. Wij zijn ermee geholpen en de studenten leren in een rechtstreeks contact met klanten omgaan.”

Geen wisselstukken voorradig? Dan printen we die toch gewoon even zelf? © Hans Otten

De studenten moeten alle opgedane kennis aanboren om hun opdrachten tot een goed einde te brengen, met behulp van de allernieuwste technologieën. Ontbreken eenvoudige wisselstukken zoals een handvat of dekseltje? Dan creëren ze er gewoon nieuwe in de 3D-printer.

En dan krijg je technologie van ruim een eeuw geleden voor je neus... © Hans Otten

Maar soms zien ze zich ook geconfronteerd met technologie van een eeuw geleden. Enkele studenten krabben zich in de haren wanneer ze een klassieke typmachine voor hun neus krijgen, waarvan de letterhamertjes halfweg vast blijven hangen. Een kwartier later loopt het toestel weer redelijk geolied. “Kwestie van smeren en de veertjes van de hamertjes weer aan te spannen”, lachen ze.

En ook burgemeester Celis’ naaimachine snort weer als een tevreden kat. “Eigenlijk was er niet veel meer nodig dan een goede onderhoudsbeurt”, zegt ze.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio