Burgemeester Jan Moons mocht het lintje doorknippen. © Joren De Weerdt

Dertig bewoners met psychische kwetsbaarheid nemen hun intrek in nieuwbouw: “Hier stroomt het licht binnen”

Hallaar -

In de Kerselaarlaan 17 in Hallaar (Heist-op-den-Berg) werd de afgelopen maanden een nieuwbouw neergepoot voor PVT Schorshaegen. Zo’n dertig bewoners met een langdurige psychische kwetsbaarheid nemen er hun intrek.

Bert Provoost

In 2002 trokken de bewoners in bestaande gebouwen in. “Maar ondanks een verbouwing bleef het moeilijk om onze zorgvisie hier helemaal te realiseren. Onze bewoners voelden zich thuis, maar de kamers waren klein en onze bewoners wensten meer zelfstandigheid. De gevel kon de vermoeidheid van het gebouw niet langer verbergen. Daarom werd gekozen voor een nieuwbouw. Al maanden konden de bewoners de bouw van hun nieuwe thuis volgen, gewoon vanuit hun zetel. De nieuwbouw verrees letterlijk in hun achtertuin”, zegt directeur Sylvie De Vuysere.

Heel wat genodigden kwamen naar de nieuwbouw kijken. © Joren De Weerdt

De nieuwbouw daarentegen oogt compact en modern. “Op de bovenste twee verdiepingen bevinden zich de kamers met veel glaspartijen. De gelijkvloerse verdieping biedt plaats aan een grote ontspannings- en ontmoetingsruimte waar het licht binnen stroomt. Verder is er plaats voor logistieke diensten en zorgfuncties. Alles samen hebben we zo’n 1.950 vierkante meter ter beschikking”, zegt hoofdverantwoordelijke Andy Wellens.

Meer vrijheid

Het gevolg moet meer vrijheid en zelfstandigheid zijn. “De bewoners voelen zich ondertussen thuis. Ze hebben hier de vrijheid om te kiezen wanneer ze anderen willen ontmoeten dan wel op zichzelf willen zijn. Ze kunnen kiezen om hun dag zinvol te besteden en vrijwilligerswerk te doen. Iedere bewoner beschikt ook over een ruime kamer of studio met een eigen kitchenette. Zo kunnen zij nu ook ’s avonds warm eten als ze overdag buitenshuis zijn. Een eigen bel en brievenbussen geven dan weer zelfstandigheid. Deze nieuwbouw gaat om meer dan bakstenen alleen. De infrastructuur draagt onze zorgvisie”, zegt Wellens.

Eigen kunst aan de muren

De creativiteit van de bewoners wordt binnenkort ook zichtbaar in de vorm van kunst aan de muren. Twee jaar lang gaat de Brusselse kunstenaar Emilio López-Menchero samen met de creatief therapeuten én bewoners aan de slag. De kunstenaar ondersteunt bij het kiezen van onderwerpen en het ontwikkelen van exposities. Elk kwartaal creëren de bewoners tijdens creatieve sessies zelf kunstobjecten rondom een bepaald thema, die ze daarna tentoonstellen in het gebouw. “Zo worden de vrije muren, plafonds en vloeren omgetoverd tot een levend schilderij dat voortdurend in beweging is”, klinkt het.

Enkele bewoners geven hun mening over de nieuwbouw. © Joren De Weerdt

De nieuwe locatie werd vandaag geopend in aanwezigheid van burgemeester Jan Moons (N-VA) en enkele schepenen, de buren en collega’s van vzw Emmaüs. Enkele bewoners, die niet met naam in de krant mogen, gaven hun mening over de nieuwbouw. “Vroeger was alles zonder trap en dat was ook gemakkelijk, maar nu is het gebouw heel mooi en groot. De douche op de kamer is ook heel handig. Samengevat: we zijn heel blij”, klinkt het.

De voorziening deelt het domein met woonzorghuis Ten Kerselaere en Home Marjorie.

© RR

© RR

© RR

© RR

© RR

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners