©  AFP

Europees Parlement slachtoffer van cyberaanval enkele uren na stemming over oorlog in Oekraïne

De website van het Europees Parlement is woensdag het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Dat bevestigt een woordvoerder nadat de site al de hele namiddag moeilijk bereikbaar was gebleken. De aanval komt er enkele uren na de goedkeuring van een resolutie waarin Rusland als “staatssponsor van terrorisme” gebrandmerkt wordt. Een pro-Kremlingroep heeft de aanval opgeëist.

debn

Volgens woordvoerder Jaume Duch gaat het om een DDoS-aanval, waarbij een website hinder ondervindt wegens een groot aantal aanvragen dat van buitenaf verzonden wordt. Medewerkers van het parlement proberen de aanval zo snel mogelijk af te slaan en de toegang tot de website te herstellen, zegt hij.

Volgens parlementsvoorzitter Metsola gaat het om een gesofisticeerde aanval, die dus is opgeëist door een pro-Kremlingroep. Om welke organisatie het gaat, zegt ze niet.

Het lijkt geen toeval dat de website van het parlement net nu geviseerd wordt. Woensdagmiddag nam het parlement een resolutie aan waarin Rusland als “staatssponsor van terrorisme” gebrandmerkt wordt. Ook Metsola legt in haar tweet die link.

“Mijn antwoord: #SlavaUkraini (Glorie aan Oekraïne, red.)”, schrijft ze.

Volgens Metsola zijn de IT-specialisten van het parlement bezig de aanval af te slaan en de digitale systemen te beschermen.

Vastgoed

Jobs in de regio