De watertoren zal nog even leeg blijven. ©  BFM

Borsbeekse watertoren blijft voorlopig leeg na lek: “Gelukkig ligt er een parking en is er open ruimte rond de toren”

Borsbeek -

Hoewel de waterhoeveelheid van een half olympisch zwembad op straat stroomde, valt de schade na het lek aan de watertoren van Borsbeek mee. Medewerkers van Pidpa waren dinsdag tot middernacht in de weer.

Filip Spoelders, Nette Loots

Tijdens werken voor de bouw van een ondergrondse parking in de Lucien Hendrickxlei doorboorde de aannemer dinsdag rond 15.30u de waterleiding die in verbinding staat met de watertoren naast het plein. Snel vond één miljoen liter zijn weg naar de straat.

Het lek kreeg een tijdelijke herstelling. ©  BFM

De gebouwen rond het plein liepen geen schade op. “Gelukkig bevindt de watertoren zich aan een parking en is er nog open ruimte in de omgeving. Want als deze hoeveelheid in een straat of in woningen loopt.... Nu bleef ook ons OCMW-gebouw gespaard van schade. De leiding is nu tijdelijk hersteld. De mensen van Pidpa hebben sterk werk geleverd”, geeft burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) aan.

Auto’s verplaatsen

Ook bij het Sint-Jozefinstituut aan de overzijde van het plein was er niets van schade te melden. “Enkele auto’s van onze leerkrachten stonden aan de watertoren geparkeerd. Maar we hebben deze snel laten verplaatsen”, klinkt het.

De auto’s van de leerkrachten worden verplaatst. ©  BFM

Voor de herstelling moest de hoofdleiding worden afgesloten waardoor vier straten rond de watertoren het zonder leidingwater moesten doen. “Het laatste uur van onze dag hebben we niet kunnen afwassen. Maar we hebben verder kunnen werken. We wonen boven de zaak en daar hadden we rond half één ’s nachts weer stromend water”, reageert Natacha van broodjeszaak Skipp’s.

Natacha van broodjeszaak Skipp’s. ©  BFM

Tijdens de onderbreking konden de getroffen bewoners terecht aan de aquamobiel ter hoogte van het gemeentehuis.

Lege watertoren

Voorlopig blijft de watertoren leeg. “Door enkele technische moeilijkheden konden we slechts een tijdelijke herstelling uitvoeren, maar zo hadden de bewoners rond middernacht wel weer stromend water. Een definitieve herstelling zal later plaatsvinden”, vult Alain T’Syen, woordvoerder van drinkwaterbedrijf Pidpa, aan.

Het OCMW-gebouw van Borsbeek ondervond uiteindelijk geen schade. ©  BFM

Ondertussen blijft de watertoren leeg om zo de druk op de herstelde leiding laag te houden. Watertorens zijn gemaakt voor de opslag van drinkwater en om de waterdruk te regelen. Pidpa benadrukt dat het leegstaan van de toren geen problemen veroorzaakt voor de waterbevoorrading.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio