Vrijwilligers Mark en Guido met opvoeder Benjamin Janssens en twee jongeren die in de Hefboom verblijven. © Ward Bosmans

Jongeren van De Hefboom maken soep met zelfgekweekte groenten voor 65-plussers

Heffen -

Hoe kun je jongeren met een moeilijke opvoedingssituatie die tijdelijk in de jeugdinstelling De Hefboom verblijven een zinvolle dagbesteding geven en ze integreren in het dorpsleven? Dat was de vraag die opvoeder Benjamin Janssens zich stelde. Het resultaat is een opmerkelijk initiatief gericht naar de 65-plussers uit de Mechelse deelgemeente Heffen (Mechelen).

Ward Bosmans

In 2019 werd in samenwerking met de Mechelse vzw Tuinhier gestart met de aanleg van een uitgebreide moestuin op een stuk achter De Hefboom in Heffen. Guido de Hollander en Mark De Schepper, twee gepensioneerde dorpsbewoners die gepassioneerd zijn door tuinieren, waren er toen al bij. “De bedoeling was om een moestuin aan te leggen die door de jongeren zou worden onderhouden. Wij ondersteunen hen als vrijwilligers met onze kennis en ervaring”, zeggen Mark en Guido.

Het eerste wat ze de jongeren vroegen, is wat ze graag eten. “Als ze dan spaghetti antwoordden, dan zorgden wij ervoor dat alle groentjes die nodig zijn voor spaghettisaus gezaaid of geplant werden. We leerden hen ook hoe ze compost konden maken, hoe ze de tuin moesten bemesten en hoe ze de groenten konden kweken. De groenten werden uiteraard gebruikt in de eigen keuken. Later kwamen daar ook nog een boomgaard, een fruithaag, bijenkasten, een kippen- en konijnenhok, een geit en twee ezels bij.”

Vrijwilliger Guido met jongeren Brent en Seppe van de Hefboom © Ward Bosmans

Kar met ezels

Benjamin Janssens, opvoeder bij de Hefboom, zocht naar nog een manier om de jongeren te integreren in het dorpsleven. “Toen kwamen we op het idee om met onze zelfgekweekte groenten regelmatig soep te maken voor alle 65-plussers in Heffen. Dat zijn zo’n tweehonderd mensen. Vorige week hebben we voor het eerst onze soep bedeeld. Daarvoor gebruiken we een kar die getrokken wordt door onze ezeltjes.”

De eerste 80 liter soep werd bezorgd bij leden van OKRA Heffen. “Het was deze keer pompoensoep, vol met verse biogroenten”, zegt Benjamin Janssens. “Uiteraard werken we alleen met seizoensgebonden producten. Het is onze bedoeling om dat één keer per maand te doen. We verkopen de soep voor 5 euro per liter. Met de opbrengst kunnen we het onderhoud van onze tuin en de dieren betalen. Zo hebben onze jongeren niet alleen een zinvolle dagbesteding, maar doen we ook iets voor de maatschappij. De reacties waren alleszins heel positief en onze soep werd gesmaakt.”

De eerste 80 liter soep werd bedeeld aan de leden van OKRA. © rr

Brent (18) is een van de maximaal twaalf jongeren die in de Hefboom verblijven. “Dit is een zeer tof project. Ik heb hierdoor zelfs zin gekregen om ook later met dieren te werken. Ook het contact met de dorpsbewoners verliep heel goed. De mensen waren heel vriendelijk. De 65-plussers zijn een dankbaar publiek. Wat ik doe? Ik werk mee in de tuin en ik maak ook mee de soep.”

Volgens opvoeder Benjamin Janssens is dit veel meer dan een samenwerking met de vzw Tuinhier en De Hefboom. “Samen met Guido, Mark en de andere vrijwilligers creëren we samen iets. Dat is veel waardevoller dan samen werken.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio