De speurders stelden vast dat er alleen vanop de eerste verdieping van het gebouw met de donkergrijze gevel in de Thaborstraat kon geschoten zijn. Alle slachtoffers werden ter hoogte van de blauwe fiets geraakt. ©  Theo Derkinderen

Parket eist dertig maanden cel voor man die met loodjesgeweer op mensen schoot, advocate ontkent: “Niet met opzet gedaan”

Mechelen -

Een 52-jarige Mechelaar hangt een celstraf van dertig maanden boven het hoofd omdat hij afgelopen voorjaar vanuit zijn appartement verschillende keren met een loodjesgeweer op mensen zou hebben geschoten. Zou, want de man ontkent met klem dat hij in de richting van mensen heeft gevuurd. “Hij schoot wel op een regenpijp, maar ik geloof oprecht dat hij nooit bewust op mensen, laat staan op kinderen, heeft geschoten”, reageerde zijn advocate Veronique Gysbrechts.

Theo Derkinderen

LEES OOK. Mechels slachtoffer Jef (86) leidde politie naar schutter met loodjesgeweer: “Gelukkig ben ik niet zelf gaan aanbellen”

De lokale politie Mechelen-Willebroek ontving in mei en juni verschillende meldingen van mensen die verklaarden beschoten te zijn met een loodjesgeweer op de Melaan in Mechelen. “Vijf slachtoffers maakten melding van zo’n voorval. Onder hen ook twee kinderen”, zei openbare aanklager Nele Poelmans. “Een van de slachtoffer kreeg een kogeltje in de arm en moest het operatief laten verwijderen. Anderen liepen dan weer een schaafwondje of blauwe plek op. Of ze stelden vast dat ze een gaatje in hun jas hadden.”

De beklaagde houdt vol dat hij alleen op de regenpijp aan de overzijde van zijn appartement heeft gemikt. ©  Joris Herregods

Heel snel kwam het appartement van Jean V., in de Thaborstraat, in beeld als locatie vanwaar werd geschoten. De politie ging over tot een huiszoeking en vond er een loodjesgeweer en bijhorende munitie. “Het gaat om zeer ernstige feiten. Gelukkig zijn de gevolgen steeds beperkt gebleven, maar ze hadden ernstiger kunnen zijn. Wie zo’n kogeltje in het oog krijgt, kan zijn oog kwijtspelen”, foeterde de openbare aanklager.

Jean V. verklaarde tijdens het onderzoek dat zijn loodjesgeweer, dat hij via een kermisuitbater had gekregen, geregeld haperde. Een schietmonitor onderzocht het wapen, maar kon geen haperingen vaststellen. Tegen de Mechelaar werd dertig maanden cel en een boete van 8.000 euro gevorderd.

Advocate Veronique Gysbrechts. ©  Theo Derkinderen

Via videolink

Door een staking in de gevangenis werd de vijftiger niet overgebracht naar het gerechtshof, maar volgde hij zijn proces vanuit de gevangenis via een videolink. “Ik vind dit een moeilijk dossier om te pleiten. Alles wijst in de richting van meneer V., maar als mens geloof ik oprecht dat hij nooit opzettelijk op mensen, laat staan op kinderen, zou schieten”, zei advocate Veronique Gysbrechts. “Hij heeft altijd toegegeven dat hij geregeld op een regenpijp aan de overkant van zijn appartement schoot. Hij heeft ook getoond hoe hij dat deed: niet door uit zijn raam te hangen, maar van tegen de muur, achter zijn bed. De Melaan was van achter zijn bed niet te zien. Dat sterkt het vermoeden dat hij ook niet op mensen daar heeft gemikt.”

“Mijn cliënt heeft het er dan ook zeer moeilijk mee dat hij ervan beticht wordt met voorbedachte raden te hebben gehandeld en opzettelijk mensen zou verwond hebben. Hij blijft dat tot op vandaag met klem ontkennen.”

Speed

Tijdens de huiszoeking trof de politie ook een kleine hoeveelheid speed aan in het appartement van de Mechelaar. Naar eigen zeggen omdat hij aan een spierziekte lijdt en de pijn daarmee draaglijker is. “Meneer V. is al sedert 18 juni aangehouden, dat is al ruim vijf maanden. Daarom vragen wij om een straf met uitstel op te leggen, eventueel gekoppeld aan voorwaarden. Hij heeft ook al te kennen gegeven dat hij de slachtoffers, ook al heeft hij ze niet met opzet geraakt, wil vergoeden.”

De rechtbank velt een vonnis op 14 december. tdk

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio