De leerlingen van basisschool De Brug dragen trots de regenboogkleur en supporteren voor de Rode Duivels. © koen fasseur

Leerlingen Go! basisschool De Brug dragen wel regenboogbanden: “Geen gele kaarten, wel respect voor iedereen”

Sint-Job -

Op de dag dat de Rode Duivels voor het eerst in actie komen in Qatar, baadde Go! basisschool De Brug in de Belgische driekleur. De leerlingen van vijf en zes droegen ook regenboogbanden wat de echte Duivels niet mogen in Qatar. FIFA kan hen immers geen gele kaarten uitreiken.

“Het is sowieso traditie dat als de Rode Duivels spelen onze leerlingen verkleed naar school komen”, legt juf Stefanie Lindner uit. “Door de gebeurtenissen op het WK in Qatar gaven we daar een nieuwe twist aan. De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar hadden zelf regenboogbanden gemaakt en ook aangetrokken vandaag. Zij horen dat ook, het zit in het nieuws, en er wordt in de klas ook over gesproken.”

De leerlingen waren niet verplicht om de regenboogarmband te dragen, maar de meesten deden het wel. “Kenmerkend voor het gemeenschapsonderwijs is dat we respect hebben voor ieders mening. De kinderen die het niet wilden dragen, gaven dit ook op een respectvolle manier aan. Ze begrepen wel waarom we het deden, maar het strookte niet met hun geloof en uiteraard hebben we daar ook respect voor.”

De leerlingen van vijf en zes maakten zelf regenboogbanden. © koen fasseur

Grote openheid

Ook voor het lerarenkorps was dit een belangrijke boodschap, want telt ook twee holebi’s. Meester Hans is homo en juf Cathy lesbienne. Ze zijn er allebei heel open over naar de leerlingen toe. “Juf Cathy heeft ook in de twee hoogste leerjaren afgelopen week toelichting gegeven over het feit dat ze met een vrouw samenleeft en dat ze daarvoor in Qatar zou worden gevangengenomen.”

“Ik heb het van dag één aan mijn leerlingen verteld. Zowel zij als hun ouders hebben dit aanvaard en nooit moeilijk over gedaan. Hier op school heb ik ook mijn plekje gevonden”, erkent de juf.

Juf Cathy (met jeansvest) heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze samenwoont met een vrouw. © koen fasseur

Voor meester Hans is wat zich momenteel in Qatar afspeelt, een absolute no go: “Dit kan absoluut niet. Ik heb het er behoorlijk moeilijk mee.”

Volgens juf Stefanie heerste er deze voormiddag een heel aangename, vredelievende sfeer op school. “Zelfs bij de ouders die hun kinderen kwamen ophalen, merkten we dat ze het initiatief steunden. Heel mooi allemaal.”

(ella)

De leerlingen dragen trots de driekleur en schuwen daarbij de regnboogkleuren niet. © koen fasseur

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio