Jan en Marie-Josée De Beuckelaer met in hun midden Sinte-Cecilia-voorzitter Geert Valgaeren. Hun levens staan al vijftig jaar in het teken van onder meer de harmonie. © RR

Tromgeroffel en hoorngeschal voor gouden Cecilianen Marie-Josée en Jan

Schoten -

Harmonie Sinte-Cecilia vierde haar teerfeest naar aanleiding van de herdenking van patroonheilige St. Cecilia op traditionele wijze, al kwamen er voor de gelegenheid ook danspasjes bij te pas. Centraal stonden broer en zus De Beuckelaer. Voormalig tamboer-majoor en huidig klarinettist Marie-Josée en drummer Jan zijn beiden maar liefst vijftig jaar lid.

De 167-jarige harmonie Sinte-Cecilia verjongt, maar houdt ook vast aan tradities. De bolhoedparade, die dit voorjaar uitging, en de zopas gehouden viering van Sinte-Cecilia zijn daarbij twee vaste afspraken.

De dag startte met het opluisteren van de eucharistieviering in de Sint-Cordulakerk. Nadien werden de straten van Schoten opgevrolijkt met een brassversie van ‘Sweet dreams’, overgoten met een sausje van aangepaste danspasjes en gevolgd door authentieke marsmuziek.

Aangekomen in de kleine Staminee Bon Vivant, werd met de pint bij de hand heerlijk uit het vuistje gemusiceerd, om vervolgens onder begeleiding van de politie opnieuw de straat op te gaan. Daar werden voor een tweede keer de aangeleerde nieuwe danspasjes op het asfalt gebracht, opnieuw op de noten van ‘Sweet dreams’, gevolgd door de fantastische marsmuziek van Micko (Rendy Beck) en The ambassador (Ton Kotter).

In Brasserie De Schepper wachtte de muzikanten een heerlijk middagmaal. Voorzitter Geert Valgaeren verwelkomde in zijn toespraak tien nieuwe leden, van wie de jongste maar 14 jaar oud is.

Sinte-Cecilia speelt straffe concerten met grote artiesten en een hedendaags repertoire, maar houdt ook vast aan tradities zoals de optocht tijdens het teerfeest ter viering van de patroonheilige met voorop hier Jan De Beuckelaer op trom. © JAA

Broer en zus

Het warmste applaus van de verzamelde Cecilianen was echter bestemd voor Marie-Josée (62) en Jan De Beuckelaer (60). Broer en zus begonnen hun muzikale loopbaan in de intussen niet meer bestaande drumband, waar Marie-Josée het tot tamboer-majoor bracht. Jan was er wel heel vroeg bij. Hij roffelde voor het eerst op de drum toen hij nog maar tien jaar oud was.

Ze zijn beiden nu liefst vijftig jaar lid van de muziekvereniging. Zij bespeelt de klarinet, hij is nog altijd achterin te vinden op het podium bij de percussie. Marie-Josée en Jan nemen ook verantwoordelijkheid op in het bestuur van de op één na oudste vereniging van Schoten.

“Zij zijn voorbeelden voor alle nieuwe leden door hun nog altijd onaangetast jeugdig enthousiasme”, aldus voorzitter Valgaeren bij de overhandiging van de cadeaus. (jaa)

Marie-José De Beuckelaer startte haar loopbaan als tamboer-majoor van de Schotense drumband. Hier op archiefbeeld tijdens wandelconcert op de dijk van Sint-Idesblad.

De Schotense harmonie, met links vooraan Marie-Josée De Beuckelaer, luisterde de eucharistieviering op ter ere van patroonheilige Sinte-Cecilia. © JAA

De Bolhoedparade, met vooraan jubilaris Jan De Beuckelaer. © JAA

De harmonie paste net in de kleine stamminee Bon Vivant.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio