Op het podium wordt figurenspeler Paul Contryn omringd door muzikanten van Casco Phil. © De Maan, Diego Franssens

Paul Contryn neemt na 25 jaar en 1.200 voorstellingen afscheid van Peter en de Wolf: “Laatste speelreeks is kers op de taart”

Mechelen -

De Maan in Mechelen herneemt deze week voor de allerlaatste keer de voorstelling Peter en de Wolf. Onder de nieuwe naam Petya I Volk neemt figurenspeler Paul Contryn na 25 jaar en 1.200 voorstellingen afscheid van Prokofievs sprookje. Voor het eerst wordt hij op het podium bijgestaan door muzikanten.

Stijn Van de Sande

Pjotr en de Wolfski, de figurenversie van Peter en de Wolf, kent een lange geschiedenis bij De Maan in Mechelen. 25 jaar geleden werd de voorstelling voor het eerst opgevoerd door figurenspeler Paul Contryn. Oorspronkelijk zou de voorstelling niet zo lang lopen, maar nadat ze de voorbije decennia geregeld hernomen was, speelde Contryn het verhaal in totaal zo’n 1.200 keer. Deze week gaat er voor het laatst een herwerkte versie van de voorstelling in première bij De Maan.

“Ik heb 25 jaar lang met heel veel plezier Peter, de wolf en het vogeltje gespeeld”, zegt Contryn. “In de beginperiode vond ik het een heel moeilijk stuk. Toen het later hernomen werd, speelden we dan weer minder voorstellingen. Dat maakte dat ik het eigenlijk nooit beu werd. Het stuk werd ook telkens aangepast en gemoderniseerd. Voor deze allerlaatste herneming werd het opnieuw helemaal herdacht, zodat we een frisse voorstelling kunnen opvoeren.”

Paul Contryn speelde zo’n 1.200 voorstellingen van Peter en de Wolf. © De Maan, Diego Franssens

De regie is in handen van Gorges Ocloo, die onder de nieuwe naam Petya I Volk grootser, bonter en feestelijker wil uitpakken dan ooit tevoren. Zo is hij een groot liefhebber van klassieke muziek en slaat hij daarom de handen in elkaar met het Mechelse Casco Phil. “Het is een enorm plezier om een klassieker op zo’n originele manier tot bij kinderen te kunnen brengen”, zegt Benjamin Haemhouts van Casco Phil, “Het sluit aan bij onze missie om klassieke muziek al op een jonge leeftijd toegankelijk te maken.”

Kers op de taart

“Deze laatste speelreeks wordt de kers op de taart”, zegt Contryn. “Ik sta niet langer alleen op het podium, maar krijg de muzikanten van Casco Phil naast me. Dat is heel bijzonder. Zeker omdat een van de muzikanten de voorstelling vroeger nog heeft gezien als kind. Daarnaast werd de vertelstem op band ingeruild voor Ineke Nijssen. Dat zorgt voor extra beleving. Het belooft een dynamische en bonte voorstelling te worden, waar humor en spanning elkaar gewiekst opvolgen. Kortom, het wordt een afscheid in grandeur.”

Paul Contryn samen met vertelster Ineke Nijssen. © De Maan, Diego Franssens

In principe wordt Peter en de Wolf na deze week nooit meer opgevoerd bij De Maan. “Het is mooi geweest en ik heb het veel vaker kunnen spelen dan ik oorspronkelijk gedacht had”, klinkt het. “Maar ik wil met mijn wolf niet in de weg blijven staan. Er is heel veel jong aanstormend talent dat heel goede en mooie producties zal maken voor De Maan. Ik wil hen alle kansen bieden.”

Petya I Volk gaat vandaag, woensdag, in première. Er zijn ook voorstellingen op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 november. Er zijn nog enkele tickets beschikbaar. Nadien wordt de voorstelling ook gespeeld op zondag 4 december in Merksem, op woensdag 4 januari in Zaventem en op zaterdag 7 januari in Berchem.

www.demaan.be

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio