De koningin en de koning tijdens hun bezoek aan de provincie Luxemburg eind oktober. Mentaal welzijn was toen een belangrijk thema. ©  BELGA

Vorstenpaar bezoekt op 30 november Monnikenheide-Spectrum en ontmoet ’s middags bevolking op parking administratief centrum

Zoersel, Arendonk -

Koning Filip en koningin Mathilde bezoeken woensdag 30 november Monnikenheide-Spectrum in Zoersel. Daarna rijdt het vorstenpaar door naar het administratief centrum op de Handelslei in Sint-Antonius, waar er rond 12.45u buiten nog een begroeting met de bevolking volgt. Alles kadert in de bezoeken aan de provincies die het koningspaar afwerkt.

Het economisch luik van hun bezoek aan de provincie Antwerpen starten koning Filip en koningin Mathilde op 30 november in Arendonk, waar ze het bedrijf Ravago dat actief is in de recyclage en productie van kunststofgranulaten bezoeken. Vervolgens reizen de vorsten naar Monnikenheide-Spectrum in Zoersel dat ondersteuning en zorg biedt aan mensen met een verstandelijke beperking en hun gezin. Monnikenheide begeleidt ongeveer 180 bewoners, zowat 150 cliënten van de dagcentra en/of de werkplaatsen voor semi-industrieel werk, en nog enkele tientallen met ambulante sociale ondersteuning en/of bij begeleid werk.

“Het is de eerste keer dat het vorstenpaar ons een bezoek brengt”, reageert algemeen directeur Johan Vermeeren van Monnikenheide-Spectrum. “Meer dan 22 jaar geleden is prinses Astrid ook al wel eens gekomen. We zijn vereerd en twijfelen er niet aan dat het tot een spontane interactie tussen onze bewoners en de vorsten zal komen. We gaan onze bewoners en cliënten er geleidelijk aan wat op voorbereiden, want het is al volgende week woensdag. Maar ook niet té veel voorbereiden, want het authentieke van onze bewoners moet aan bod kunnen komen.”

Groeten bevolking

Het bezoek eindigt op de parking voor het administratief centrum in Sint-Antonius (Zoersel), waar Filip en Mathilde de bevolking zullen groeten. “Normaal is dat rond 12.45u. De parking wordt helemaal autovrij gemaakt”, vertelt burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) van Zoersel. “Mensen die belangstelling hebben, kunnen de koning en de koning gedurende een half uur komen groeten of een kaartje of bloemen komen afgeven.”

Het Paleis zorgt zelf voor beveiliging, maar ook de politie Voorkempen is ingeschakeld. “Er zijn toch heel wat afspraken gemaakt”, zegt de burgemeester, die geen flauw idee heeft of er veel volk op zal afkomen.

Zoersel is van oudsher een vrij Vlaamsgezinde gemeente. Maar er zullen wellicht ook wel wat royalisten of kinderen uit de omliggende gemeenten naar dit uniek ontmoetingsmoment afzakken. Nadien volgt in het administratief centrum nog een receptie voor genodigden.

Op het WK voetbal zijn er op dit uur op 30 november geen wedstrijden gepland en de Rode Duivels komen die dag niet in actie, dus het WK kan geen spelbreker zijn. (kma)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio