©  Alec Handrickx, Jan Van der Perre, Inge Kinnet

Van Willy Wonka tot Sinterklaas: ontdek onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/ Cabaretière Nele Bauwens en The Whodads swingen het jaar uit

Nele Bauwens. ©  RR

Eindejaarsproducties schieten als paddenstoelen uit de grond. Zopas heeft Otto-Jan Ham met zijn band het muzikale jaaroverzicht 2022, het muziekste jaar ooit afgetrapt, en ook cabaretière Nele Bauwens is aan een nieuwe tournee begonnen.

Met Nele Bauwens swingt het jaar uit brengt zij een muzikale eindejaarsconference naar de zalen. Samen met bigband The Whodads blikt ze op 2022 terug met heerlijke feelgoodmuziek en grappige, herkenbare en tot nadenken stemmende verhalen.

Als zangeres bij mamboband El Tattoo del Tigre en lid van het Jukebox-trio hoeven we je niet van Bauwens’ zangkwaliteiten te overtuigen. The Whodads tekenen al meer dan een kwarteeuw voor live soundtracks, de betere mambo en stevige swingoptredens. Het zal er dus bruisend aan toe gaan in o.m. De Roma (4/12), CC Heist-op-den-Berg (8/12), Mechelen (14/12) en Mol (21/12).

www.nelebauwens.be

2/Sinterklaas onderweg naar Sportpaleis

©  Inge Kinnet

Her en der hoor je al kerstklokken luiden, maar de Kerstman moet zich nog even gedeisd houden: Sinterklaas is nog in het land. Al een hele tijd geleden heeft de Sint vanuit Spanje aangekondigd dat hij op 3 en 4 december samen met zijn roetpieten het Antwerpse Sportpaleis op stelten zal zetten.

Niet alleen het Spaanse gezelschap zal er de kinderen welkom heten. Ook heel wat Studio 100-helden zijn uitgenodigd om het feest compleet te maken. Wat dacht je van Samson & Marie, de personages van Nachtwacht, Mega Mindy, Kabouter Plop, Piet Piraat, Bumba, de jongeren van GameKeepers en natuurlijk de zangeressen van K3?

www.studio100.com

3/Josse De Pauw zwaait met bijl in de Bourla

©  Kurt Van der Elst

Theatermaker Gorges Ocloo is een van de nieuwe sterkhouders bij Toneelhuis. Met The Butcher, de engel kwam niet staat er vanavond en morgen in de Bourla een stuk van hem dat hij maakte bij het Gentse muziektheater LOD. Ocloo schreef, regisseerde, componeerde en speelt in The Butcher, de engel kwam niet samen met Josse De Pauw. Het stuk speelt in 2070, honderd jaar na de eerste staatshervorming. Vlaanderen is onafhankelijk geworden. Poolse bouwvakkers en poetsvrouwen controleren het land. Zwaaiend met een bijl proberen een slager, de laatste in de stad, en zijn gehandicapte zoon te overleven.

www.toneelhuis.be

4/Daar is Willy Wonka!

Wie nooit de klassieker las van Roald Dahl, zag Charlie and the Chocolate Factory wellicht in de bioscoop met een heerlijke Johnny Depp in de hoofdrol. Een nieuwe kans om van dit heerlijke verhaal te smullen krijg je van 8 december tot 8 januari in de Stadsschouwburg.

Nordin De Moor vertolkt dan Willy Wonka in een musicalversie van het kinderboek. Je ontdekt er hoe de baas van de chocoladefabriek de poort van de mysterieuze plek opent voor slechts enkele gelukkigen. Benieuwd of het leger van eekhoorns en de eigenaardige Oempa Loempa’s ook van de partij zijn. Met o.a. Astrid Stockman, Yemi Oduwale, Koen Van Impe, Hans Peter Janssen en Ann De Winne. Stany Crets regisseert.

www.deepbridge.be

5/ Putteke Winter tovert De Schorre om in lichtjesparadijs

©  RR

Dankzij lichtinstallaties, vuurshows en performances verandert provinciaal domein De Schorre in Boom op 9 en 10 december in een lichtjesparadijs. Putteke Winter stuurt je ook dit jaar op pad voor een nieuw parcours met acts. Onderweg straalt een grote monoliet een baken van licht de lucht in, betovert een handbellenconcert het bos, en vaart een wrak tussen de mist, maar waar is de kapitein? Het specialeffects-team van Divi-Divi creëerde een vlam die 30 meter de lucht in schiet. Voor het eerst tijdens Putteke Winter rijdt er ook een treintje dat de allerkleinsten vervoert. Ouders kunnen stoom afblazen in het station.

www.puttekewinter.be

6/ Schaats de Winter in

©  Jan Van der Perre

Met het eindejaarsevenement Winter in Antwerpen verwelkomt de Scheldestad je van 9 december tot 8 januari in een feeëriek decor. Zet een schaatsbeurt zeker op je bucketlist, want de ijspiste strijkt opnieuw neer op de Groenplaats. In de binnenstad kan je de leukste kerstcadeaus shoppen op de kerstmarkt of een rondje maken in het reuzenrad met zicht op de sfeervol verlichte stad.

Op de Grote Markt vind je een magnifieke kerstboom, vuurkorven en het Joe Christmas House. Daar wordt tot 8 januari live radio gemaakt: je ziet er de dj’s aan het werk of kan er naar optredens. Het vuurwerk op oudejaarsavond mag je ook niet missen! Winter in Antwerpen start vrijdag om 16u. Tussen 17 en 22u kan je genieten van een openingsact op de schaatsbaan, optredens en animatie.

www.antwerpen.be

7/Gigantische insecten belichten Planckendael

In Mechelen krioelt het deze winter van de insecten. Gigantische exemplaren, die baden in het licht. Vorig jaar verlichtten dinosaurussen de winter in Planckendael. Nu kunnen bezoekers zich komen verwonderen over insecten en insecteneters. Tijdens Giant bugs and those that eat them (gigantische insecten en zij die ze eten) wandel je door een bijenkorf of tussen de poten van een torenhoge spin. Het lichtfestival opent telkens pas om 18u, terwijl het park sluit om 16u. Wie een parkbezoek wil combineren met Giant bugs and those that eat them, kan intussentijd wel terecht in restaurant Toepaja.

www.zooplanckendael.be

8/ Wim Vandekeybus schuurt tegen mythes

Wim Vandekeybus, een Brusselse choreograaf met Kempense roots, is een van de grote namen in de Belgische hedendaagse dans. In De Singel presenteert hij vandaag en morgen met acht dansers Hands do not touch your precious me.

De mysterieuze titel van zijn nieuwe voorstelling verwijst naar een versregel uit een 4.000 jaar oude Soemerische legende over de godin Inanna, een goddelijk wezen dat de paradoxen van het menselijk bestaan symboliseert. Vandekeybus puurt er een hedendaagse vertelling uit over dood en hergeboorte, licht en duisternis. Met klei, verf en vlasdraad worden de lichamen van de dansers geboetseerd tot monsterlijke sculpturen.

www.ultimavez.com

9/Johan Terryn ontrafelt ‘spijt’ in De Studio

©  Geert Van de Velde

In april 2020 verloor acteur, televisie- en radiomaker Johan Terryn zijn vader, midden in de eerste lockdown. Het rouwen en delen van verdriet werden sterk beperkt door de uitzonderlijke omstandigheden. Daarom gebruikte hij zijn column op de radio om zijn rouwboodschap te delen. Vele luisteraars vertelden hem via mail hun eigen verhaal. Dit werd het begin van de podcast en de theatermonoloog Het uur blauw. Voor zijn nieuwe productie Tot onze grote spijt buigt Terryn zich van 8 tot 10 december in De Studio over ons spijtgevoel. Op zoek naar wat het gevoel spijt in zijn leven komt doen, kruisen wederom vele verhalen het pad van Johan Terryn.

www.destudio.com

10/Geel Wintert met eigen kerstmusical

In de weekends van 9 tot 11 en van 16 tot 18 december is het Geel Wintert! In het centrum staan gezellige houten chalets, waarbij je ambachtelijke kerstcadeaus op de kop kan tikken of verpozen bij een hapje en drankje. Op zaterdag 17 december trekt er met de Tractor Kerst Run een bonte stoet van tachtig verlichte tractoren door Geel. Met De Dag voor Kerst loopt in De Werft op 17 en 18 december ook een bijzondere kerstmusical. Deze productie volgt enkele bewoners van een appartementsgebouw die Kerstmis ieder op een andere manier invullen. Spannend en herkenbaar!

www.visit-geel.be